Hampaiden narskutus pois botuliinilla

Hampaiden narskutus on yleinen ongelma. Bruksismia eli hampaiden narskutusta esiintyy tavallisesti unen aikana. Narskuttelu aiheuttaa monesti päänsärkyä ja hampaiden kulumista.

Hampaiden narskutus saadaan 3–6 kuukaudeksi kuriin botuliinilla eli botoxilla. Toimenpiteessä purentalihaksiin ruiskutetaan erittäin pieniä määriä botuliinia. Hoitoa seuraavan viikon kuluessa purentalihakset rentoutuvat ja hampaiden narskutus rauhoittuu.

Bruksismihoitoja Cityklinikalla tekevät suu- ja leukakirurgi Olli Terosen lisäksi lääkärit.

Tämä palvelu on ostettavissa osamaksulla.

Lue lisää

Asiakaskokemuksia

On hieno ja hyvä palvelu.
Tykkään! Kiva paikka, Ihana ja hyvä lääkäri Sikorski. =)

Hinnasto

Palvelun saatavuus: Helsinki

Botuliinihoito hampaiden narskutteluun
399 €
Lue lisää
  • Hinta sisältää myös botuliinilääkkeen osuuden.
Botuliinihoito kainaloiden hikoiluun
199 €
Lue lisää
  • Hinta ei sisällä botuliinilääkkeen osuutta.
Botuliinihoito käsien hikoiluun
299 €
Lue lisää
  • Hinta ei sisällä botuliinilääkkeen osuutta.
Botuliinihoito migreeniin tai päänsärkyyn
299 €
Lue lisää
  • Hinta ei sisällä botuliinilääkkeen osuutta.

Cityklinikan Terveystili – entistä joustavammat maksumahdollisuudet

Haluatko maksaa laskulla tai Sinulle sopivissa erissä?

Rahoituksen hakeminen on helppoa ja nopeaa. Kun tiedät toivomasi rahoitusmäärän, voit tehdä hakemuksen sähköisesti tai paikan päällä asiantuntevan henkilökuntamme avustuksella. Myös olemassa olevan luoton korotus onnistuu alla olevan hakemuksen kautta. Luotonantaja on Resurs Bank AB Suomen sivuliike.

Lue lisää

Bruksismi-wiki

Perustietoa hampaiden narskutuksesta

Bruksismi eli hampaiden narskutus on tavallisesti unen aikana esiintyvää hampaiden narskutusta ja kiristelyä, josta voi olla seurauksena päänsärkyä ja hampaiden kulumista.

Päätä särkee. Leuat aristavat, niska ja ylävartalo ovat jäykät. Työ ja ihmissuhteetkin stressaavat. Vaivat saattavat selittyä hampaiden narskuttelulla eli bruksismilla, joka hoitamattomana voi tuhota hampaistoa.

Hampaidemme pitäisi olla toisiaan vasten vain silloin, kun puremme ja nielemme ja tällöinkin vain muutamia sekunteja kerrallaan. Periaatteessa hampaiden tarpeeton yhdessä pitäminen on narskuttelua. Ongelmia siitä aiheutuu silloin, kun kudokset eivät enää kestä narskutusta, hampaat halkeavat, lihakset kipeytyvät tai syntyy nivelrikko.

Syitä narskutteluun on haettu vuoroin suusta, vuoroin sielusta. Aikaisemmin uskottiin, että hampaiden narskutus johtuu pelkästään purentavirheistä. Sitten on menty toiseen ääripäähän ja syitä alettu etsiä psykologiasta, keskushermostosta ja stressistä.

Tässä on varmasti kyse molemmista, kuten monissa muissakin sairauksissa. Emme voi sulkea pois purentaa, muttemme unohtaa psyykkisiäkään seikkoja, purentafysiologiaan paneutunut professori Pentti Kirveskari Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta sanoo. Hän kertoo muutamista tuorehkoista tutkimuksista, jotka ovat antaneet viitteitä siitä, että myös jotkut keskushermostolääkkeet lisäisivät bruksismia.

Päiväbruksismi ilmenee yleensä jännittävissä ja kireissä tilanteissa tai kun ihminen keskittyy tiukasti työhönsä. Huomattavasti yleisempää on kuitenkin öinen hampaiden narskutus.

Hampaiden narskutus häiritsee monesti enemmän ympäristöä kuin itse narskuttajaa, joka ei ehkä ole tietoinenkaan vaivastaan. Hampaiden narskutus voi olla myös lähes täysin äänetöntä ja se paljastuu vasta vaivojen ilmaannuttua.

Narskutteluun on etsitty selitystä myös unilaboratorioissa. Bruksismia on todettu esiintyvän kaikissa unen vaiheissa. Narskuttelijan uni on kuitenkin tavallista kevyempää ja ääni tai kosketus saattavat laukaista narskuttelun. Narskuttaja myös liikehtii runsaasti unissaan.

Hampaiden narskutus liittyy usein jännittäjän päänsärkyyn. Sitä esiintyy usein aamuisin ja se tuntuu toisella puolella päätä voimakkaampana. Myös niska ja ylävartalo saattavat tuntua kivuliailta. Hampaissa narskuttelu näkyy selvinä kulumajälkinä.

Normaalisti hampaat ovat yhdessä vain yhden sekunnin kerrallaan. Yönarskuttaja puree hampaitaan yhteen 10-20 sekuntia, joskus jopa minuutteja. Leukanivelet vaurioituvat, koska ne kestävät huonosti tällaista rasitusta. Vähitellen hampaat kuluvat tai niiden tukikudokset pettävät. Täysin tervekin hammas saattaa yhtäkkisesti jopa haljeta, Pentti Kirveskari kertoo.

Suun avaaminen voi narskuttajalle tuottaa kipua. Kipukohdat ovat yleensä korvan edessä, leukakulmassa ja ohimossa tai poskiluussa, joskus jopa korvissakin. Näissä tapauksissa kyse on usein lihasperäisestä vaivasta.

Bruksismiin saattaa kuitenkin liittyä joskus myös leukanivelen toimintahäiriö. Nivelrikko leuassa on varsinkin alkuvaiheessa kivuton, mutta aiheuttaa kiusallista naksahtelua, jumiutumista tai rahinaa. Vaikeissa tapauksissa joudutaan poistamaan välilevy leuasta. Leukaan voidaan asentaa myös tekonivel. Kirurginen hoito leukanivelvaivoihin on kuitenkin hyvin harvoin tarpeen.


Hampaiden narskutus kuriin botuliinilla

Narskuttajan hampaistoa voidaan suojata erityisillä purentakiskoilla. Yleensä kiskoa suositellaan pidettäväksi yöllä. Kiskot tehdään omista hampaista otetun muotin mukaan ja niiden valmistaminen ja etenkin sovittaminen vaativat tarkkuutta. Siksi ne maksavatkin noin 300 euroa. Tarjolla on myös edullisempia, valmiita kiskoja, mutta niistä voi olla enemmän haittaa kun hyötyä.

Kiskot saattavat auttaa hyvinkin nopeasti, mutta ne eivät poista itse ongelmaa. Paras tulos saadaan yleensä korjaamalla purenta eli hiomalla häiritsevät kohdat ja tarvittaessa lisäämällä esimerkiksi paikka-ainetta sinne, mistä tarpeellinen hammaskosketus puuttuu. Tämä vaatii tarkkuutta ja taitoa, jonka vain asiaan perehtynyt hammaslääkäri osaa.

Hampaiden oikominen ei pelasta narskuttelulta, mutta se auttaa suuresti ehkäisemään narskuttelun aiheuttamia vaurioita. Ilman oikomista hampaiden hienosäätöä on toisinaan vaikea tehdä.

Narskuttelun loppumisen takaa klinikallamme suoritettava botox-hoito. Toimenpiteessä purentalihakseen molemmin puolin kasvoja ruiskutetaa erittäin pieniä määriä botuliinia. Sen seurauksena muutamassa päivässä purentalihakset rentoutuvat ja hampaiden narskutus vähenee huomattavasti. Kahden viikon kuluttua voi tarvittaessa lisätä botoxia, jos tulos tuntuu olevan epätäydellinen.

Useimmiten kertahoidolla hampaiden narskutusta saadaan lievitettyä 3–6 kuukaudeksi. Suu- ja leukakirurgi, dosentti Olli Terosen tekemä tutkimus osoittaa, että botuliinihoito tehoaa bruksismiin hyvin ja tuloksiin ollaan kautta linjan erittäin tyytyväisiä.


Muita saman aihealueen palveluita

Migreenin hoito botuliinilla

Päänsärkyä ja migreeniä voidaan hoitaa botuliinilla. Hoidon tulos kestää vähintään kaksitoista viikkoa, mutta lopputulos voi olla joskus pysyväkin.

Lue lisää

Hampaiden narskutus pois botuliinilla

Hampaiden narskutus saadaan 3–6 kuukaudeksi kuriin botoxilla. Toimenpiteessä purentalihaksiin ruiskutetaan erittäin pieniä määriä botuliinia.

Lue lisää

Kuorsaus ja uniapnea kuriin laserilla

Tehokas NightLase™-laserhoito tuo nopeasti ja kivuttomasti apua lieviin tai keskivaikeisiin kuorsaus- ja uniapneaongelmiin.

Lue lisää

Kynsisienen hoito laserilla

ClearSteps-laserhoito parantaa kynsimuutokset, jotka ovat kynsisienen aiheuttamia. Toimenpide tehdään neljä kertaa viikon välein.

Lue lisää

Botuliini- ja miraDry-hoito — eroon hikoilusta

Hikoilu ja liikahikoilu voidaan hoitaa tehokkaasti botuliinilla tai miraDry-tekniikalla.

Lue lisää