Kasvojen ja ihon nuorennushoidot

Vaikka kasvojen ja ihon ikääntymistä ei voi täysin pysäyttää, on nuorekkaat piirteet mahdollistaa palauttaa osittain. Nuorekas iho on kuulas, kirkas ja kimmoisa, kun taas rypyt, juonteet ja elottomuus kertovat ihon ikääntymisestä. Vanhetessa myös kasvojen lihakset valahtavat alaspäin.

Näin ikääntyminen näkyy


Ikääntyminen näkyy kasvoilla ja ihossa esimerkiksi piirteiden ”valahtamisena”, juonteina sekä ryppyinä ja volyymin vähenemisenä.

Piirteiden lasku ja ”valahtaminen” vanhentavat monesti vielä enemmän kuin rypyt. Lasku johtuu kasvojen rasvakudoksen vähenemisestä sekä siitä, että ikääntyessä uuden kollageenin muodostus vähenee. Näin kasvoilta poistuu volyymia, piirteet laskeutuvat ja silmäkuopat tulevat enemmän esiin.⁣

Piirteitä voidaan kohottaa kevyemmillä toimenpiteillä, kuten HIFU-hoidolla (”veitsetön kasvojenkohotus”). Kasvojen rasvansiirrolla sekä täyteainehoidoilla voidaan tuoda takaisin kasvoille menetettyä volyymia, jolla saadaan kasvoille takaisin nuorekasta pehmeyttä ja muodokkuutta.⁣

Milloin kasvojen ja ihon nuorennushoidot ovat ajankohtaisia?

Se, missä tahdissa kasvot ja iho ikääntyvät, on jokaisen kohdalla täysin yksilöllistä. Ikääntymisen merkkien ilmaantumiseen vaikuttavat muun muassa elämäntavat ja geeniperimä.

Pienempiä toimenpiteitä, kuten pistos- ja laitehoitoja, tehdään kaikille täysi-ikäisille. Useimmiten 20-30-vuotiaille tehdyt pistos- ja laitehoidot ovat kosteuttavia tai tiettyjä piirteitä korostavia, mutta samalla ne voivat myös ennaltaehkäistä ikääntymismerkkien syntymistä.

Sen sijaan esimerkiksi kirurgiseen kasvojenkohotukseen hakeudutaan yleensä aikaisintaan neljänkymmenen ikävuoden kieppeillä, kun kasvojen ikääntyminen tai kasvonpiirteiden epäkohdat häiritsevät.

Veitsettömät hoidot vai kirurgia?

Pistoshoidoilla ja laadukkailla kosmetiikkatuotteilla ikääntymisen merkkien syntymistä on mahdollista ennaltaehkäistä.

Tehokkaimmat laitehoidot kykenevät myös korjaamaan jo syntyneitä ikääntymismerkkejä. Kirurgisilla toimenpiteillä voidaan korjata suurempiakin jo tapahtuneita muutoksia kasvoilla ja ihossa.

Etenkin silloin, kun ikääntymisen merkit ovat vielä maltillisia, kokeillaan alkuun usein veitsettömiä vaihtoehtoja tai pienkirurgisia toimenpiteitä. Mikäli toivotaan pysyvämpiä tai suurempia muutoksia, käännytään kokonaisvaltaisemman kasvokirugian puoleen. Cityklinikan plastiikkakirurgina toimii Riikka Veltheim.

Mikäli olet epävarma siitä, mikä hoito olisi sinun tilanteeseesi paras, suosittelemme varaamaan ajan maksuttomaan konsultaatioon, jossa sinut vastaanottaa sairaanhoitaja tai esteettinen lääkäri.

Alakasvojen kohotus

Ei-kirurgiset nuorennushoidot

Ei-kirurgiset hoidot eli veitsettömät vaihtoehdot ovat pistoshoitoja tai laitehoitoja, joiden tehokkuus pohjautuu esimerkiksi ultraäänienergiaan, ihon neulaamiseen ja radiotaajuusenergiaan tai näiden yhdistelmään.

Käydään nyt yhdessä läpi muutamia yleisimpiä toimenpiteitä.

Pistoshoidot

Tahdomme mainita myös pistoshoidot, sillä ne ovat erinomainen tapa aloittaa ikääntymismuutosten hoito. Pistoshoitoja ovat muun muassa botox- ja täyteainehoidot.

Botox-hoito häivyttää tehokkaasti rypyt ja juonteet. Cityklinikalla botox-hoitoja käytetään muun muassa kasvojen yläosassa olevien ikääntymismuutosten hoitamiseen. Otsan vaakarypyt, silmien välinen sibeliusjuonne ja silmäkulmarypyt ovat tyypillisimpiä botuliinihoidon kohteita.

Botox-hoidossa rentoutetaan väliaikaisesti lihaksia, jotka aiheuttavat ryppyjä ja piirteiden laskeutumista. Kun lihas rentoutuu, lihaksen päällä oleva ryppy siliää.

Tulokset → botoxin vaikutus alkaa 3-4 päivän kuluttua pistämisestä, ja vaikutus kestää tavallisesti neljästä kuuteen kuukauteen. Tulokset pysyvät pidempään, jos käy hoidoissa säännöllisesti.

Veitsetön kasvojenkohotus

3D HIFU-Ultralift tunnetaan myös veitsettömänä kasvojenkohotuksena, joka sopii veltostuneen ihon kiinteyttämiseen silmien ympärillä, kasvoissa ja kaulan alueella.

Tässä hoidossa korkea invansiivinen ja keskitetty ultraääni (High Intensity Focused Ultrasound = HIFU) kuljettaa lämpöenergian ihoon ja ihonalaiseen kudokseen. Tämä prosessi stimuloi ja uudistaa ihon kollageenin tuotantoa parantaen ihon ulkonäköä ja kohottaen veltostunutta ihoa.

Tapauksesta riippuen hoidon avulla on mahdollista saavuttaa lähes samankaltaisia tuloksia kuin kirurgisessa kasvojenkohotuksessa.

Tulokset → hoitotulokset ovat yksilöllisiä ja tulevat vähitellen esiin muutaman kuukauden kuluessa. Joskus toiston kautta saadaan aikaiseksi vieläkin paremmat tulokset. Hoidossa ei ole toipumisaikaa, joka tekee siitä entistäkin miellyttävämmän potilaalle.

Fractora™-hoito

Fractora™-hoito kiinteyttää ihoa, poistaa ryppyjä sekä tasoittaa arpia ja pigmenttimuutoksia. Hoidon teho perustuu ihon neulaamiseen ja radiotaajuusenergian hyödyntämiseen.

Fractora™-hoidossa radiotaajuusenergia kulkee pienten neulojen kautta ihon sisään. Ihoon viety lämpö tasoittaa ja kiinteyttää ihoa.

Lisäksi toimenpide stimuloi ihoa tuottamaan uutta kollageenia ja elastiinia. Kollageeni ja elastiini ovat proteiineja, jotka tekevät ihosta kimmoisan, napakan sekä kiinteän. Ikääntymisen myötä kollageeni ja elastiini vähenevät ihosta. Fractora-hoidon myötä iho alkaa tuottaa näitä proteiineja uudelleen, jonka ansiosta ihon kunto ja ulkonäkö paranevat sisältäpäin.

Tulokset → näkyviä tuloksia saadaan välittömästi. Iho alkaa tuntua aiempaa kiinteämmältä jo muutaman vuorokauden kuluttua hoidosta. Lopullinen tulos saavutetaan 2–3 kuukauden kuluessa, kun ihoon on muodostunut uutta kollageenia ja elastiinia.

HIFU-Fractora™ -yhdistelmähoito

HIFU-Fractora™ -yhdistelmähoito on tehokas yhdistelmä kahta yllä mainitsemaamme hoitoa.

Yhdistelmähoito yhdistää korkeatehoiseen ultraäänienergiaan perustuvan 3D HIFU-Ultralift -hoidon sekä ihon neulaamiseen ja radiotaajuusenergiaan pohjautuvan Fractoran.

Näiden hoitojen yhdistelmä mahdollistaa merkittävän pitkäaikaiset, kirurgisen kasvojenkohotuksen kaltaiset tulokset sekä tasaisen, elinvoimaisen ja vuosia nuoremman kuntoisen ihon.

Iho kiinteytyy, rypyt ja juonteet vähenevät. Hoidon myötä ihon väri, arvet sekä pigmenttimuutokset tasoittuvat ja koko kasvojen yleisilme, posket, silmäkulmat ja kulmakaaret kohoavat. Olemuksesta tulee nuorekas ja levännyt.

Tulokset → ensimmäiset hoitotulokset ovat havaittavissa jo heti hoidon jälkeen. Loputkin tulokset nähtävissä muutaman kuukauden kuluessa.

FORMA-kiinteytyshoito

FORMA on tosielämän tuhkimohoito! Se tehdään samalla laitteistolla kuin monille tuttu Fractora™. Salaisuus on radiotaajuusenergiassa, joka lämmittää kudokset. Heti ensimmäisen hoidon jälkeen potilas huomaa ihossa pieniä muutoksia. Ihon tekstuuri paranee. Iho tuntuu aikaisempaa ”tiukemmalta”. Myös rypyt madaltuvat hiukkasen.

Tulokset → ensimmäinen tulos usein häviää hoitoa seuraavan vuorokauden aikana, varsinkin jos ikää on yli 30 vuotta. Sarjahoitoon sitoutuva puolestaan saa nähdä pysyviä muutoksia. Leukalinja kiinteytyy, alakasvojen ”hamsteripussit” tasoittuvat ja muun muassa kaulan vaakajuonteet madaltuvat huomattavasti.

FORMA-kiinteytyshoito 8 kert. sarjahoitona

Kirurgiset nuorennushoidot

Kirurgiset toimenpiteet voivat olla pienkirurgiaa tai kokonaisvaltaisempaa kasvokirurgiaa. Kirurgisia toimenpiteitä yhdistellään paljon keskenään. Myös ei-kirurgisten toimenpiteiden yhdistäminen plastiikkakirurgiaan on yleistä.

Käydään nyt yhdessä läpi muutamia yleisimpiä toimenpiteitä.

Lanka- ja nauhakohotukset

Lanka- ja nauhakohotukset ovat tehokas tapa kohottaa piirteitä. Kasvojen kohotus voidaan tehdä pienkirurgisesti tai kokonaan ilman kirurgiaa. Silhouette Lift®, Silhouette Soft® ja Ribbon Lift tarjoavat hyviä tuloksia turvallisesti ja nopeasti. Väkäslankoihin verrattuna uudet lankakohotukset ovat selvästi parempia ja turvallisempia.

Uuden polven langoissa ei ole teräviä piikkejä, kuten väkäslangoissa. Ne kiinnittyvät kudokseen tukevammin ja luonnollisemmin kuin väkäslanka, eivätkä ne aiheuta suuria vaurioita kudoksiin.

Tulokset → heti toimenpiteen jälkeen piirteet kohoavat maltillisesti. Toimenpidettä seuraavien kuukausien aikana alueelle syntyy uutta kollageenia, jonka ansiosta ihon kiinteys, kimmoisuus ja napakkuus lisääntyvät vähittäin.

FaceTite ja NeckTite

FaceTite on pienkirurginen toimenpide, joka kohottaa kasvoja. Toimenpide on turvallinen ja tehokas, ja toipumisaika on lyhyempi kuin kirurgisen kasvojenkohotuksen jälkeen.

Toimenpiteessä ihoa käsitellään sekä pinnalta että pinnan alta käyttäen erityistä FaceTite-käsikappaletta. Ylimääräinen rasva sulaa, iho kiinteytyy ja piirteet kohoavat.

Usein FaceTite yhdistetään NeckTite-toimenpiteeseen. Tällöin saadaan käsitellyksi koko kasvojen lisäksi myös leukalinja ja kaula.

Tulokset → lopputulokset ovat lähes yhtä merkittäviä kuin kirurgisen facelift-toimenpiteen tulokset. Se sopii potilaille, jotka harkitsevat kirurgista kasvojenkohotusta, mutta tahtovat kuitenkin hiukan luonnollisempia lopputuloksia ja kevyemmän toipilasajan.

Ylä- ja alaluomileikkaus

Ikääntyminen näkyy jo varhain silmien alueella. Ylä- ja alaluomileikkaus parantavat silmäluomien muotoa. Yläluomileikkaus korjaa yläluomen muotoa poistaen yläluomen pussitusta. Alaluomileikkaus poistaa alaluomen ryppyisyyttä ja pussitusta.

Usein silmäluomien roikkuminen johtuu ikääntymisestä. Ikääntymisen myötä kaikki kudokset menettävät kimmoisuuttaan. Näin tapahtuu myös jänteelle, joka yhdistää silmäluomen lihakseen. Iän myötä myös silmäluomen iho venyy.

Silmäluomi-iho on vartalon ohuinta ihoa, joten se tietenkin menettää kimmoisuutensa ensimmäisenä. Yläluomen löysä iho voi haitata näköä ja antaa raskaan, väsyneen vaikutelman.

Lue Meijun kokemus yläluomileikkauksesta

Tulokset → yleensä ilme on huomattavasti pirteämpi ja iloisempi, meikkaaminen voi helpottua paljonkin. Toimenpiteestä paraneminen on yksilöllistä. Turvotusta ja mustelmia saattaa olla noin 2–3 viikkoa leikkauksen jälkeen. Arvet jäävät yleensä kokonaan piiloon.

Yläluomileikkaus

Kirurginen kasvojenkohotus

Kirurginen kasvojenkohotus on erinomainen tapa korjata ikääntymismuutoksien tuomia muutoksia. Ikääntyminen ja painovoima vaikuttavat kasvojen kaikkiin kudoksiin. Iho, rasva ja lihakset ”valuvat” alaspäin hiljalleen vuosien kuluessa.

Kasvojen kohotusleikkauksessa (facelift) kasvojen kudokset nostetaan takaisin entisille paikoilleen. Jos noston jälkeen jäljelle jää ylimääräistä ihoa, se poistetaan. Kudosten nostamisen ja ihoylimäärän poistamisen jälkeen kasvot näyttävät aiempaa nuoremmilta ja tasaisemmilta.

Facelift ei ole kuitenkaan vain yhden toimenpiteen nimi. Facelift eli kasvojenkohotus on yhteisnimitys kaikille niille kirurgisille toimenpiteille, joiden aikana kasvojen kudoksia nostetaan. Tunnetuimpia kasvojen kohotusleikkauksia ovat muun muassa seuraavat:

  • Perinteinen facelift, joka tunnetaan myös SMAS-kohotuksen nimellä. SMAS-faceliftin aikana kiristetään sekä ihoa että ihon alla sijaitsevaa SMAS-lihasta.
  • Facelift, jossa keskitytään syvien kudosten kohottamiseen enemmän kuin ihon nostamiseen. Toimenpiteen tulos on hyvin luonnollinen eikä lainkaan ”kiristetty”.

Tulokset → leikkaustulos on pysyvä, mutta ikääntyminen jatkuu täysin normaalisti myös leikkausta seuraavien vuosien aikana. Leikkauksen ansiosta potilas näyttää noin kymmenen vuotta todellista nuoremmalta.

Kaulan kohotusleikkaus

Kaulan kohotusleikkaus korjaa kaulan ja leukalinjan ikääntymismuutoksia. Toimenpide voi tulla ajankohtaiseksi aiemmin kuin kasvojen kohotusleikkaus, sillä kaulassa ikääntymisen merkit näkyvät monesti aikaisemmin kuin kasvoilla.

Kaulan kohotusleikkauksen hoidonaiheita ovat muun muassa nämä:

  • alakasvojen ”hamsteripussit”: veltostunut iho ja alakasvoihin kertynyt rasva
  • alaleuan rasvakertymä (”kaksoisleuka”)
  • kaulan veltostunut iho
  • kaulan vaakajuonteet

Tulokset → kaulan kohotusleikkauksen tulokset alkavat näkyä, kun turvotus ja mustelmat häviävät. Turvotuksen ja mustelmien laskeutuminen kestää useita viikkoja, joskus kuukausiakin. Lopputulos näkyy selvästi 3–6 kuukauden päästä leikkauksesta.

Hoitosuunnitelma – kasvojen ja ihon nuorennushoidot voidaan tehdä suunnitelmallisesti

Meillä Cityklinikalla on mahdollista systemaattisesti suunnitella eri toimenpiteitä tehtäväksi ihon eri ikävaiheissa sen eri kerroksiin kohdentaen. Tällä tavoin voidaan saavuttaa harmonisen hitaalta vaikuttava ikääntyminen ja ”ikinuoren” lookin säilyttäminen läpi koko aikuisiän. ⁣

Maailmalla tällaisten pitkäaikaisten hoitosuunnitelmien teko on yleistä. Voit varmasti saada mieleesi jonkun kansainvälisen julkisuudesta tutun henkilön, joka vaikuttaa siltä, ettei vanhenisi ollenkaan, mutta selkeitä merkkejä tehdyistä toimenpiteistä ei kertaheitolla näy.

Varaa maksuton konsultaatioaika soittamalla numeroon 0201 777 288. Palvelemme Helsingissä rautaisella ammattitaidolla ja hymyssä suin, tervetuloa!