Plastiikkakirurgia – yleistä
Plastiikkakirurgia jaetaan perinteisesti kahteen luokkaan. Rekonstruktiivinen eli korjaava plastiikkakirurgia on kehon muodon ja toiminnan palauttamista vamman, sairauden tai onnettomuuden jälkeen. Esteettinen plastiikkakirurgia on kirurgiaa, jossa pyritään muokkaamaan ja parantamaan kehon ulkonäköä.
Olipa leikkauksen hoidonaihe esteettinen tai terveydellinen, prosessi kannattaa aloittaa tiedonhankinnasta.
Plastiikkakirurgisessa toimenpiteessä on monia vaiheita. Suunnitteluvaiheessa käydään läpi vaihtoehtoisia leikkausmenetelmiä, anestesiavaihtoehtoja sekä potilaan omia odotuksia leikkauksen lopputuloksesta.
Olet tervetullut Cityklinikalle!
Asiakaskokemuksia
Työnäytteitä
Usein esitettyjä kysymyksiä
Mitä tarkoittaa sana "anestesia"?
Anestesia tarkoittaa kivunpoistoa leikkauksen tai toimenpiteen aikana.
Kivunpoistoon on olemassa ainakin kolme erilaista tapaa.
1. Paikallispuudutus: Paikallispuudute injisoidaan eli pistetään leikkausalueen kudoksiin. Paikallispuudutuksessa voidaan hoitaa monet kirurgiset toimenpiteet ilman kipuja. Puudutettaessa potilaalle voidaan antaa myös pieni annos rauhoittavaa lääkettä (sedatiivi). Joskus potilaan suoneen voidaan pistää puudutusaineen lisäksi myös kipulääkettä.
2. Spinaali- ja epiduraalipuudutukset ja muut puudutukset, joiden avulla saadaan hyvä kirurginen anestesia tietylle kehonalueelle.
3. Yleisanestesia: potilas leikataan nukutuksessa. Yleisanestesian aikaansaamiseksi käytetään useiden eri lääkkeiden yhdistelmää. Turvallinen yleisanestesia onkin varsin vaativa erikoislääketieteellinen tehtävä. Anestesian tasoa ja potilaan elintoimintoja täytyy seurata koko anestesian ajan ja myös heräämisen jälkeen.
Pitääkö nukutusta pelätä?
Nukutukseen ja muihinkin anestesiamuotoihin liittyy aina riskejä. Viimeisen 25 vuoden aikana nukutusmenetelmät ovat kuitenkin kehittyneet paljon. Nykyisin riskit ovat minimaaliset, mikäli leikkaussali on asianmukainen ja leikkaushenkilöstö toimii ammattitaitoisesti. Ennen nukutusta anestesialääkäri tutkii potilaan tarkoin ja kartoittaa mahdolliset riskit. Anestesialääkärin tulee tietää kaikki leikkauspotilaan terveydentilaan vaikuttavat yksityiskohdat.
Cityklinikalla on kaksi leikkaussalia, joissa molemmissa on nukutusmahdollisuus. Käytössämme on monipuolinen, moderni ja tehokas kaksiportainen turvalaitteisto esimerkiksi sähkökatkoksen varalle. Meillä on valmius myös hoitaa akuutteja ongelmatilanteita, esimerkiksi yllättäviä allergisia reaktioita. Välinehuolto ja leikkaussalien puhtaudesta emme tingi.
Potilasturvallisuutta lisää myös käyttämämme Kendall SCD-kompressiojärjestelmä, jonka on kliinisesti todistettu vähentävän sekä syvän laskimotukoksen että keuhkoveritulpan vaaraa. Cityklinikan leikkaussalissa työskentelee vain terveydenhuollon ammattilaisia.
Nukutusta ei tarvitse pelätä.
Kuinka paljon nukutusaineita tarvitsen?
Standardiannosta ei ole olemassa, ja kaikki nukutukset räätälöidään yksilöllisesti. Potilaan ominaisuudet sekä leikkauksen luonne vaikuttavat siihen, miten nukutus etenee.
Kaikki meistä reagoivat anestesiaan hieman eri tavoin. Erot johtuvat muun muassa perintötekijöistä, terveydentilasta ja aineenvaihduntatekijöistä. Nukutusaineen määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon leikkauspotilas painaa, minkäikäinen hän on, onko hän mies vai nainen, käyttääkö hän säännöllisesti jotain lääkitystä ja millainen hänen yleiskuntonsa on.
Nukutuksen aikana kehon toimintoja (mm. sydän, verenpaine, hengitys) tarkkaillaan, mitataan ja rekisteröidään.
Miksi leikkausaamuna ei saa syödä?
On hyvin tärkeää, että vatsalaukku on tyhjä ennen nukutusta tai sedaatiota vaativaa leikkausta. Nukutuksen yhteydessä vatsan ja kurkun refleksit eivät toimi normaalisti. Tämän vuoksi vatsalaukun sisältö pyrkii helposti ylös ja henkitorven kautta keuhkoihin. Joutuessaan keuhkoihin vatsan happamat sisällöt aiheuttavat helposti keuhkovaurioita. Nämä ovat pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia.
Otanko lääkeeni ennen leikkausta?
Ennen toimenpidettä on tärkeää hyvissä ajoin kertoa leikkauslääkärille omasta lääkityksestään. Suurin osa lääkkeistä ei aiheuta mitään toimenpiteitä, ja niiden syömistä voidaan jatkaa normaalisti leikkauspäivään saakka. Mikäli Sinulla on diabetes tai käytät verenohennuslääkkeitä, anestesialääkärin on ehdottomasti tiedettävä asiasta. Lääkityksesi otetaan huomioon ennen nukutusta ja sen aikana.
Entä lisäravinteet?
Toimenpiteen yhteydessä annettavat lääkkeet ja ravintolisät saattavat aiheuttaa ei-toivottuja yhteisvaikutuksia. Osa luontaistuotteista lisää verenvuototaipumusta, mikä ei ole hyväksi leikkauspotilaalle. Jotkin ravintolisät saattavat vaikuttaa kipulääkkeiden toimintaan.
Suosittelemme, että ravintolisien, vitamiinien ja luontaistuotteiden syöminen lopetetaan kaksi viikkoa ennen leikkausta ja aloitetaan uudestaan vasta, kun kipulääkkeitä ei tarvita.
Mitä teen leikkausta edeltävänä iltana?
- Poista korut ja lävistykset.
- Poista kynsilakat sekä sormien että varpaiden kynsistä.
- Jos olet tulossa kasvokirurgiseen toimenpiteeseen, poista myös tekoripset ja/tai ripsipidennykset.
Voinko vaikuttaa omaan potilasturvallisuuteeni?
Potilasturvallisuus on ammattitaitoisen kirurgin tärkein ja luovuttamattomin arvo. Olet turvallisissa käsissä, kun sinut leikkaa ammattilaistiimi.
Ennen leikkausta on hyvä kuitenkin perehtyä tarkoin ohjeisiin ja noudattaa niitä. Kun valmistaudut leikkaukseen ohjeiden mukaan, leikkaukseen ja nukutukseen liittyvät riskit vähenevät entisestään. Myös toipuminen sujuu vaivattomammin, kun olet valmistautunut hyvin ja huolellisesti.
Hoito-ohjeet
- Abdominoplastian jälkeen
- Buffaloplastian jälkeen
- Ennen hiustensiirtoa ja hiustensiirron jälkeen
- Ennen kirurgista toimenpidettä
- Kasvojen kohotusleikkauksen jälkeen
- Rasvaimun jälkeen
- Rintaleikkauksen jälkeen
- Silmäluomileikkaus - ennen toimenpidettä
- Silmäluomileikkauksen jälkeen
- Plastiikkakirurgia — riskit
Plastiikkakirurgia-wiki
Suunnittelu
Plastiikkakirurgia alkaa huolellisesta arviosta. Yleensä potilas on käynyt ennen leikkauspäivää sairaanhoitajan tai lääkärin konsultaatiossa, joka on maksuton. Tämän jälkeen on jäljellä vielä plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatio ennen leikkausta.
Kirurgin konsultaatiossa tehdään taustatyötä asiakkaan mahdollisesta sairaushistoriasta ja fyysisistä ominaisuuksista. Plastiikkakirurgi kuuntelee asiakkaan odotuksia siitä, mitä asiakas toivoo saavuttavansa toimenpiteellä. Tällä tavoin kirurgi voi tehdä päätöksen, onko kyseinen toimenpide mahdollinen. Samalla selviää, ovatko asiakkaan odotukset ja motiivit toimenpiteelle oikeat. Joissain tapauksissa saattaa olla parempi olla tekemättä toimenpidettä.
Kirurgi tarkastelee yhdessä asiakkaan kanssa korjattavaa aluetta. Asiakas ja kirurgi miettivät toimenpiteen kirurgisia tekniikoita tai esimerkiksi implanttien kokoa, muotoa, materiaalia. Tässä on vielä mahdollisuus miettiä, onko juuri nyt oikea hetki kirurgiselle toimenpiteelle. Joskus leikkausta voidaan lykätä myöhemmäksi ja käyttää vielä ei-kirurgisia menetelmiä. Kirurgin kanssa voidaan myös käyttää Crisalix-3D -ohjelmaa, jolla saadaan osviittaa siitä, miltä hoidettava alue (kasvot/rinnat) näyttävät leikkauksen jälkeen. Konsultaation ja 3D-ohjelman avulla potilas saa realistisen kuvan tuloksesta.
Plastiikkakirurgi kertoo toimenpiteistä, jälkihoidosta ja mahdollisista riskeistä. Myös asiakkaalla on mahdollisuus kysyä häntä askarruttavia kysysmyksiä toimenpiteeseen ja jälkihoitoon liittyen. Suosittelemme kaikille leikkauspotilaillemme lymfahoitoa ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Lymfahoito nopeuttaa toipumista ja vähentää turvotusta leikkausalueella.
Kirurgin konsultaatio maksaa 100 €.
Lue lisää plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin koulutuksesta ja ammatillisesta kokemuksesta.
Yleisanestesia eli nukutus
Nukutus on osa joitakin plastiikkakirurgisia toimenpiteitä.
Cityklinikalla osa toimenpiteistä tehdään nukutuksessa. Olipa kysymys suuresta tai pienestä plastiikkakirurgisesta leikkauksesta, nukutus mietityttää monia potilaita.
Tähän olemme keränneet tietoa siitä,
- mitä ennen nukutusta tapahtuu
- mitä nukutuksessa tapahtuu
- mitä nukutuksen jälkeen tapahtuu
- millaisia vaihtoehtoja on olemassa
- mitä riskejä nukutukseen liittyy
Ennen nukutusta
Nukutus – mitä sitä ennen tapahtuu?
Ennen nukutusta on tärkeää selvittää yleinen terveydentilasi. Tämä tapahtuu ennen kuin aika leikkaukseen varataan. Takaamme turvallisuutesi kirjataamalla ylös ajantasaisen tiedon terveydentilastasi tarkasti ja yksityiskohtaisesti.
Ennen leikkausajankohdan varausta voitkin miettiä jo etukäteen läpi seuraavia asioita:
- aiemmat ja nykyiset sairautesi
- aiemmat toimenpiteet ja leikkaukset
- tämänhetkinen lääkitys
- viime kuukausien aikana käytetyt lääkkeet
- allergiat
- aiemmat nukutukset ja mahdolliset komplikaatiot
- onko lähisukulaisella ollut komplikaatioita nukutettaessa
- paino
- hampaiden kunto
- matkapahoinvointitaipumus
Nukutuslääkärille on tärkeää kertoa, mikäli Sinulla on hengitystietulehduksia, kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia. Nämä voivat lisätä komplikaatioiden riskiä nukutuksen yhteydessä.
Ennen nukutusta on tärkeää kertoa hoitohenkilökunnalle kaikista syömistäsi lääkkeistä.
Valmistaudu oikein
Korkeaa verenpainetta on syytä tarkkailla ennen leikkausta. Leikkausta edeltävinä kuukausina kannattaa mitata tai mittauttaa verenpaine muutaman kerran. Ota yhteyttä meihin, jos verenpaineesi on liian korkea.
Suosittelemme, että potilas pitää taukoa estrogeenilääkkeiden syömisessä leikkauksen yhteydessä. Mikäli syöt estrogeenia (esim. yhdistelmäehkäisypillerit, estrogeenia sisältävät hormonikorvaushoidot), on hyvä lopettaa hormonihoito kuukausi ennen leikkausta ja aloittaa lääkitys taas kuukauden kuluttua leikkauksesta. Mitään lopetuksia tai aloituksia ei saa tehdä oma-aloitteisesti, ilman lääkärin tukea.
Tupakointitauko on hyväksi. Suosittelemme tupakoinnin lopettamista viimeistään neljä viikkoa ennen toimenpidettä. Myös leikkauksen jälkeen on hyvä olla neljä viikkoa tupakoimatta. Tauko tupakoinnissa vähentää huomattavasti komplikaatioiden mahdollisuutta. Myös leikkauksesta toipuminen ja haavan paraneminen sujuvat nopeammin, jos potilas on ilman tupakkaa muutaman viikon ennen leikkausta ja sen jälkeen. Tupakointi vaikuttaa jonkin verran myös lopputulokseen.
Joitakin lisäravinteita kannattaa välttää kahden viikon ajan ennen leikkausta. Vältettäviä lisäravinteita ovat esimerkiksi Omega-3-tuotteet sekä E-vitamiinilisät, koska ne lisäävät verenvuotoa. Samasta syystä ennen leikkausta ei kannata syödä myöskään asetyylisalisyylihappoa sisältäviä särkylääkkeitä. Mikäli sinulla on reseptilääkkeitä, niiden käyttämisestä on syytä puhua hoitavan lääkärin kanssa. Osa lääkkeistä voidaan leikkauksen ajaksi vaihtaa toisiin. Mitään vaihdoksia ei pidä tehdä ilman lääkärin ohjeita.
Sydän- ja verisuonitautilääkkeiden ottamista jatketaan normaalisti. Lääkkeet otetaan myös leikkauspäivänä. Muistathan ilmoittaa hoitohenkilöstölle ennen muuta verenohennuslääkkeistäsi?
Mikäli lääkäri määrää sinulle leikkauksen jälkeen otettavia lääkkeitä, nämä on hyvä hakea ennen leikkausta. Reseptiasiat Cityklinikalla hoidetaan kuntoon hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää, joten syytä huoleen ei ole.
Leikkaukseen tullaan ilman koruja ja lävistyksiä. Myös kynsilakat on poistettava (sekä varpaat että sormet).
Kasvokirurgiseen toimenpiteeseen tullaan myös ilman meikkiä ja ripsipidennyksiä.
Elintärkeät paasto-ohjeet
Paasto-ohjeiden noudattaminen on hyvin tärkeää. Näin minimoidaan leikkaukseen liittyviä riskejä.
Oksentamisesta leikkauksen yhteydessä voi seurata vakavia komplikaatioita (esim. keuhkokuume).
Ruoka-aineet eroavat toisistaan sen suhteen, kuinka nopeasti ne sulavat vatsalaukussa. Lähtökohtaisesti nesteet poistuvat vatsalaukusta nopeammin kuin kiinteä ruoka. Kuitenkin myös nestemäisillä ruoka-aineilla on eroja. Appelsiinimehu, jugurtti ja hiilihapotetut virvoitusjuomat ovat vatsalaukussa pidempään kuin vesi, omenamehu ja kahvi.
Älä syö mitään kiinteää ruokaa kuuteen tuntiin ennen leikkaukseen saapumistasi. Sääntö koskee myös keittoja, jugurttia ja muita tämänkaltaisia ruokia.
Paasto koskee myös tupakkaa, nuuskaa, purukumia kurkkupastilleja ja muita vastaavia.
Voit juoda ns. kirkkaita nesteitä eli vettä, mehua, teetä tai kahvia ilman maitoa vielä kaksi tuntia ennen leikkaukseen tuloasi.
Jos tällä sivustolla kerrotut paasto-ohjeet poikkeavat lääkärin antamista ohjeista, noudata ehdottomasti lääkärin antamia ohjeita.
Leikkauksen jälkeen
Leikkauksen jälkeen alkaa toipuminen, joka etenee jokaisella yksilöllisesti. On tärkeää kuunnella kehonsa viestejä ja rakentaa toipumisaika tarpeeksi rauhalliseksi. Lymfahoidon on todettu nopeuttavan toipumista ja vähentävän toipumisvaiheisiin liittyvää kipua ja turvotuksia. Kaikkein tärkeintä on välttää fyysisiä aktiviteetteja ja rankkaa urheilua. Rauhalliset kävely- ja ulkoilulenkit ovat usein kuitenkin hyväksi. Annamme jokaiselle potilaallemme tarkat ohjeet toipumiseen ennen toimenpidettä, jotta leikkauksen jälkeen kaikki sujuisi mahdollisimman hyvin ja vaivattomasti.
On tärkeää, että odotuksesi ovat realistiset. Leikkaustulokset vaihtelevat ihmisten välillä. Leikkauksen ja toipumisen kulusta sekä toimenpiteen lopputuloksista keskustelemme tarkoin jo ennen leikkausta sekä maksuttoman konsultaation että kirurgin konsultaation aikana.
Kun menet kotiin leikkauksen jälkeen, saat mukaasi Cityklinikan ja sinut leikanneen kirurgin yhteystiedot. Älä epäröi ottaa yhteyttä. Palvelemme sinua mielellämme kaikissa toipumiseen liittyvissä asioissa.
Koska monet leikkauksistamme ja muista toimenpiteistämme tehdään kasvojen alueelle, on tärkeää hoitaa ihoa säännöllisesti ja huolellisesti myös leikkauksen jälkeen.
· Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä paikallista turvotusta ja verenpurkaumia haavan seudulla. Lievää veren- ja kudosnesteen tihkumista saattaa esiintyä noin kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. Mustelmia voit hoitaa Arnizen-voiteella ja arpia Scarsilc-geelillä.
· Fyysistä rasitusta ja painavien tavaroiden nostelua sekä äkkinäisiä liikkeitä tulisi välttää vielä ompeleiden poiston jälkeen noin kahden viikon ajan.
· Vältä puristavia ja hiostavia vaatteita haava-alueella. Hyvä ravitsemus ja kunto edistävät leikkauksesta toipumista.
· Noudata hoito-ohjeita ja muista saapua jälkitarkastukseen sovittuna ajankohtana; muuten emme valitettavasti voi ottaa vastuuta leikkauksesi jatkohoidosta.
· Annamme mielellämme lisätietoja leikkauksistamme. Ota yhteyttä myös leikkauksen jälkeen heti, jos on jotain kysyttävää.
Muita saman aihealueen palveluita
Rintaimplantit
Cityklinikalla olemme valinneet Motivan® ykkösbrändiksemme rintaimplanteissa sen erittäin korkean laadun ja teknologiansa vuoksi. Uutta Pariisista! Implantit & rasvaimu -kombo: pehmeä, entistä luonnollisempi lopputulos.
Lue lisääRintojen kohotusleikkaus
Rintojen kohotus korjaa riippuvien rintojen ulkonäköä. Kohotukseen yhdistetään usein myös rintojen suurennus- tai pienennysleikkaus.
Lue lisääRasvansiirto rintoihin
Rintojen suurennus voidaan tehdä rasvansiirrolla. Paras tulos saadaan yhdistämällä rintojen rasvansiirto rintaimplanttileikkaukseen.
Lue lisääRintojen pienennys
Suuret ja painavat rinnat voivat aiheuttaa niska-, hartia- ja selkäkipuja. Rintojen pienennysleikkaus on plastiikkakirurginen toimenpide, jossa suuria, painavia rintoja pienennetään.
Lue lisääTranssukupuolisten rintaleikkaukset
Transsukupuolisten rintaleikkaukset ovat kirurgisia toimenpiteitä, jotka voivat olla osa sukupuolenkorjausprosessia.
Lue lisää3D-teknologia — näe tulokset ennen leikkausta
Crisalix on 3D-simulaattori, jonka avulla leikkaustuloksen voi nähdä jo hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää.
Lue lisääGynekomastialeikkaus
Miehen rintojen liikakasvua hoidetaan kahdella tekniikalla. Gynekomastialeikkauksella poistetaan rintojen rauhaskudosta. Rasvaimu tulee kyseeseen, jos rintakehän alueella on ylimääräistä rasvaa.
Lue lisääPlastiikkakirurgia - yleistä
Leikkausta suunnittelevan kannattaa etsiä mahdollisimman laajalti tietoa leikkauksesta, nukutuksesta ja toipumisajasta. Olet tervetullut Cityklinikalle!
Lue lisää