Rintaimplantit — perustietoa

Rintaimplantit tuovat muotoa ja täyteläisyyttä rintoihin. Tältä sivulta löydät perustietoa implanttien valikoimasta, rintaleikkauksen kulusta, toipilasajasta ja leikkaustuloksista.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, tohtori Riikka Veltheim palvelee sinua Helsingin Cityklinikalla.

Asiakaskokemuksia

Nyt on kulunut neljä viikkoa leikkauksesta. Kuntosalilla treenailen jo jalkoja ja muutaman viikon päästä jo yläkroppaakin. Olen niin tyytyväinen rintojen ulkonäköön ja keveyteen. Kiitos.

Kiitoksia mahtavasta palvelusta koko Cityklinikalle, olen todella tyytyväinen leikkauksen lopputulokseen ja koko kokemukseen. Riikka teki aivan mahtavaa jälkeä, hänelle erityisesti iso kiitos!

Mun täytyy kiittää sua jo tässä vaiheessa lisää, vaikka leikkauksesta rupee olemaan vasta 1.5vk. Ennen, kun katsoin itseäni peilistä, tuli itku sen takia, että oli oli sellainen kuin olisin nainen pikkupojan ylävartalolla. Viime päivinä, kun olen katsonut itseäni peilistä, on tullut itku puolestaan tyytyväisyyden ja onnellisuuden vuoksi. Silikonien laiton myötä mun henkinen hyvinvointi on kohentunut jo nyt roimasti ja tulee kohentumaan varmasti vielä lisää kokonaisvaltaisesti,kunhan paranemisprosessi etenee. Oon ikionnellinen, että valitsin sinut tekemään mulle tän muodonmuutoksen. Kiitos!
Minulle tehtiin leikkaus Cityklinikalla. Kaikki meni hyvin ja olen turvallisella mielellä. Tiedän miten hoidan itseäni toipumisaikana.
Kaikki näyttää aivan mielettömän hyvältä ja toipuminen on menny todella hyvin.
Olen kuullut mahtavia kommentteja tekemistäsi leikkauksista, joten luotan täysin sinuun Riikka! Ja tottakai leikkaus ja toipuminen SUOMESSA...
Suuret kiitokset Susannalle konsultoinnista ja hyvästä yhteistyöstä Cityklinikan kanssa. Susanna ja Riikka Veltheim toteutitte mun unelmani. Huippukirurgi Riikka hyvää jälkeä tuli.
Olen nyt punninnut ja vertaillut eri kirurgeja ja lueskellut kokemuksia, ja Riikka ja tämä toinen vaikuttavat parhaimmilta. Olen nähnyt ainakin täällä yhdet Riikan tekemät rinnat, ja lopputulos oli luonnollinen ja kaunis, vaikka lähtökohtana oli pienet rinnat. Luonnollisuus on minulle tosi tärkeää, ja siksi päädyin Riikka Veltheimiin ja tähän toiseen.
Haluan kiittää teidän koko upeaa tiimiä!! Olin toukokuussa teillä rintojen suurennusleikkauksessa. Kaikki on sujunut niin hienosti, etten voi kuin olla super iloinen. Itsevarmuuteni on taas ennallaan ja heinäkuussa häät olivat ihanat, nyt olemme onnellinen perhe. Toivotan iloista syksyä!! Teitte minuun vaikutuksen, miten pitää kuunnella itseään ja toteuttaa unelmiaan, kiitos tuesta ja avusta!!

Ota yhteyttä

Plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatiot maksavat 100 €. Konsultaatiot eivät sido sinua vielä mihinkään. Konsultaatio- tai toimenpideajan voit varata puhelimitse.
 • 0201 777 288 (Helsinki)

Varaa aika netissä.

Joitakin aikoja Helsinkiin tai Lahteen voit varata verkkoajanvarausjärjestelmässämme.

Varaa aika

Hinnasto

Palvelun saatavuus: Helsinki

sis. ALV 24 %
3500 €

Palvelun saatavuus: Helsinki

sis. ALV 24 %
4490 €

Palvelun saatavuus: Helsinki

pyöreillä Motiva® Round -implanteilla
5390 €
Lue lisää

-sis. nukutus

-paikallispuudutuksesta voidaan sopia erikseen

anatomisilla Motiva Ergonomix® -implanteilla
+350 €
Lue lisää

sis.nukutus

Täysanatomisilla Polytech MESMO®sensitive -implanteilla
+380 €
Lue lisää

sis. nukutus

Ultrakevyillä B-Lite -implanteilla
+1600 €

Palvelun saatavuus: Helsinki

sis. ALV 24 %
620 €

Palvelun saatavuus: Helsinki

Toimenpide paikallispuudutuksessa
2500 €
Lue lisää
 • Toimenpiteen hinta on aina arvonlisäveroton (alv 0 %).

Palvelun saatavuus: Helsinki

Toimenpide nukutuksessa
3500 €
Lue lisää
 • Rintaimplanttien poiston hinta on aina arvonlisäveroton (alv 0 %).

Palvelun saatavuus: Helsinki

Toimenpide nukutuksessa
Implanttileikkauksen hinta + 1000 €
Lue lisää
 • Hinta sisältää arvonlisäveron (alv 24 %).

Cityklinikan Terveystili – entistä joustavammat maksumahdollisuudet

Haluatko maksaa laskulla tai Sinulle sopivissa erissä?

Rahoituksen hakeminen on helppoa ja nopeaa. Kun tiedät toivomasi rahoitusmäärän, voit tehdä hakemuksen sähköisesti tai paikan päällä asiantuntevan henkilökuntamme avustuksella. Myös olemassa olevan luoton korotus onnistuu alla olevan hakemuksen kautta. Luotonantaja on Resurs Bank AB Suomen sivuliike.

Lue lisää

Rintaimplantit-wiki

PERUSTIETOA

Rintojen suurennusleikkausta suunnittelevan on hyvä selvittää koko rintaleikkausprosessin kulku. Omat toiveet ja toiveiden taustat kannattaa tiedostaa. Myös leikkaavan kirurgin taustoihin on syytä tutustua.

NAISEN RINTOJEN RAKENNE

Rinnoissa on monelaisia kudoksia ja osia. Rintaleikkauksen kannalta tärkeimpiä osia ovat mm. nämä:

 • rasvakudos
 • rauhaskudos
 • verisuonet
 • lymfatiet
 • hermot
 • maitotiehyet
 • rauhasrakkulat

Suhteellisesti suurin osa rinnasta on rasvakudosta. Juuri rasvakudoksen suuruus määrää sen, kuinka suuret naisen rinnat ovat. Mitä joustavampi iho ja mitä enemmän rasvakudosta, sitä pyöreämmät ja pehmeämmät rinnat ovat.

Naisen rinnat sijaisevat rintalihaksen päällä. Rintaimplantit voidaan kuitenkin sijoittaa lihaksen päälle tai alle. Usein implantti on osittain rintalihaksen alla, osittain lihaksen päällä. Alla oleva kuva on yksinkertaistettu kaavio.

Rintaimplantti lihaksen alle vai päälle


ERILAISIA IMPLANTTEJA

Rintaimplantit muodostuvat kahdesta osasta: täytemateriaalista ja elastomeerikuoresta. (Elastomeeri on erittäin venyvää ja erittäin hyvin palautuvaa materiaalia.)

Kuoren sisällä oleva täytemateriaali voi olla joko silikonigeeliä tai keittosuolaliuosta, jonka ympärillä on silikonikuori.

Keittosuolatäyte ja silikonigeelitäyte

Keittosuola: Keittosuolatäytettä käytettäessä implantti laitetaan kehoon tyhjänä. Implantti täytetään fysiologisella keittosuolaliuoksella vasta rintaan sijoittamisen jälkeen. Kun käytetään keittosuolaimplanttia, leikkausviilto jää hyvin pieneksi. Myös arvet ovat pienemmät kuin silikoni-implantoinnin jälkeen. Toisaalta keittosuolaimplantteihin liittyy useita ongelmia. Ne poimuuntuvat melko helposti. Ne saattavat myös tyhjentyä itsestään ja vuotaa kudoksiin. Cityklinikalla ei käytetä keittosuolaliuoksella täytettyjä implantteja.

Silikonigeeli: Silikonigeeli-implantit on täytetty jo valmistusprosessin aikana. Nykyaikaisimmissa implanteissa käytetään ns. kohesiivigeeliä. Kohesiivigeeli tuntuu kosketettaessa hyvin samanlaiselta kuin naisen luonnollinen rinta. Se, että tunnetuimmat rintaimplantit ovat juuri silikonia, ei ole sattumaa. Silikoniyhdisteitä on tutkittu vuosikymmenien ajan. Silikonit ovat aineita, jotka eivät reagoi (sekoitu, muodosta uusia yhdisteitä) kehon muiden aineiden kanssa. Kohesiivigeeli ei myöskään vuoda elimistöön.

Kaikki Cityklinikalla käytetyt implantit ovat silikonigeeli-implantteja.

Cityklinikan implanttimerkit:

Pintarakenne

Rintaimplantin pinta on sileä tai karhea. Karheapintainen implantti kiinnittyy paikalleen tiukemmin kuin sileäpintainen. Jos implantti on pyöreä, se voi olla sileäpintainen, koska pyöreän implantin pieni pyörähtäminen ei vaikuta rinnan ulkonäköön. Usein kuitenkin myös pyöreiden implanttien pinta on karhea.

Anatomisen eli pisaranmallisen implantin pitää kiinnittyä kudokseen tiukasti, koska sen pienikin pyörähtäminen vaikuttaa rinnan muotoon. Tämän vuoksi anatomisen implantin kuori on aina karhea.

Viimeisimmät tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että joissakin harvinaisissa tapauksissa implantin karhea pinta saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia. Muun muassa Motiva-implanttien valmistaja on tämän vuoksi kehittänyt uudenlaisia, entistä turvallisempien pintarakenteiden valmistustapoja.

 


MUOTO JA PROFIILI

Muoto

Rintaimplanttien muoto voi olla pyöreä tai anatominen (pisaran muotoinen). Anatomisiin implantteihin liittyy aina jonkinasteinen pyörähtämisriski. Jos anatominen implantti pyörähtää, rinnan muoto muuttuu. Muun muassa tästä syystä anatomisten rintaimplanttien asettaminen vaatii plastiikkakirurgilta enemmän kokemusta kuin pyöreiden implanttien asettaminen.

Pyöreitä implantteja on perinteisesti käytetty rinnan yläosan täyteläistämiseen. Anatomisia implantteja on käytetty usein, kun leikkaustulokselta on haettu ennen muuta luonnollisuutta.

Totuus erimuotoisten implanttien eroista on kuitenkin se, etteivät edes kokeneet plastiikkakirurgit pysty välttämättä erottamaan, onko leikkauksessa käytetty pyöreitä vai anatomisia implantteja.

Riikka! Kiitos siitä kuinka upeaa jälkeä olet tehnyt. Näytän hyvin luonnolliselta.

(Asiakaspalaute 7.9.2017)

Koko ja profiilit

Implantit valitaan aina yhteistyössä kirurgin kanssa. Rintojen mittaaminen on valintaprosessin lähtökohta. Toinen – yhtä tärkeä – lähtökohta on asiakkaan rehellinen toive uusien rintojen ulkonäöstä.

 • Implantin koko valitaan asiakkaan toiveiden, ruumiinrakenteen ja rintakehän mittojen mukaan.
 • Implantin tilavuus – koko – ilmoitetaan kuutiosenttimetreinä (cc) tai desilitroina (dl).
 • Tilavuuteen vaikuttavat implantin implantin läpimitta, profiili ja muoto.
 • Asiakkaan omat mitat vaikuttavat erittäin paljon rintaimplantin läpimittaan.
 • Kirurgille kannattaa kertoa myös se, miltä rinnan yläosan tulisi näyttää. Implantin muoto ja profiili vaikuttavat siihen, miltä dekoltee, rintojen yläosa ja sivukuva leikkauksen jälkeen näyttävät.
 • Mitä matalampi profiili, sitä luonnollisempi on asiakkaan sivukuva leikkauksen jälkeen.
 • Mitä korkeampi profiili, sitä täyteläisemmät, pyöreämmät ja toisaalta käsitellymmän näköiset rinnat.

SUUNNITTELU

Hei Riikka, haluaisin kiittää sinua ja tiimiäsi. Olen ollut tähän asti todella tyytyväinen ja iloinen leikkauksesta ja implanttien koon valinnasta. Leikkauspäivänä oli mukava henkilökunta ja oloni oli kokoajan turvallinen. Jäi oikein hyvä fiilis toimenpiteestä.
(Asiakaspalaute 4.9.2017)

Rintaimplanttitietoa etsivä törmää yleensä varsinaiseen käsiteviidakkoon. Puhuako kuppikoosta, desilitroista vai kuutiosenttimetreistä? Ja mikä ihme on profiili tai projektio?

Internetistä löytyy paljon tietoa ja kokemuksia. Silti paras tuki ja selkeimmät askelmerkit löytyvät ammattitaitoiselta esteettiseltä klinikalta. Cityklinikka tarjoaa maksuttomat rintakonsultaatiot kaikille rintaleikkauksista kiinnostuneille naisille. Maksuttomassa konsultaatiossa esteettinen sairaanhoitajamme tai AAAM-sertifioitu lääkärimme kertoo perusasioita eri implanttimerkeistä, leikkauksen kulusta, nukutuksesta ja toipilasajasta.

Ensimmäisen konsultaation aikana otetaan usein myös kuvat Crisalix-ohjelmaamme varten. Crisalix on oivallinen apu leikkausta suunnittelevalle. Asiakkaasta otetut valokuvat syötetään tietokoneeseen, ja tämän jälkeen asiakkaalle ”sovitetaan” erikokoisia ja -muotoisia implantteja simulaatio-ohjelman avulla. Crisalix tarjoaa siis asiakkaalle mahdollisuuden nähdä uudet rintansa jo kauan ennen leikkausta.


TAVOITTEENA KAUNIIT RINNAT

Estetiikkaa ja matematiikkaa

Jokaisen naisen keho on erilainen. Kun nainen suunnittelee rintojen suurennusleikkausta, lähtökohtana ovat juuri hänen kehonsa mitat ja mittasuhteet.

Implantin pohjan läpimitan tulee täsmätä asiakkaan oman rinnan läpimittaan. Myös rinnan pehmytkudoksen määrä vaikuttaa implantin valintaan. Jos omaa rintakudosta on vähän, valitaan yleensä läpimitaltaan hiukan omaa rintaa kapeammat implantit eli silikonit. Tämän vuoksi konsultaatiossa mitataan asiakkaan rinnan leveys rintakehän keskiosasta aina rintakehän ulkoreunaan saakka.

Ammattilaisia kiinnostavat rinnan leveyden lisäksi muutama muukin mitta:

 1. kaulakuopan ja nännin välinen etäisyys
 2. nännien etäisyys toisistaan
 3. rinnan alapoimun ja nännin keskikohdan välinen matka

Kun asiakkaan omat mitat ovat selvillä, lähdetään miettimään implanttien kokoa. Tämä keskustelu käydään usein plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin vastaanotolla. Joskus aihetta sivutaan jo ensimmäisessä konsultaatiossa.

Asiakkaan kannattaa kertoa avoimesti toiveistaan ja tavoitteistaan:

 • Hän voi kertoa, mistä kuppikoosta hän haaveilee.
 • Hän voi näyttää konsultaatiossa kuvia rinnoista, joita hän ihailee.

Nyt selvillä ovat jo asiakkaan omat mitat sekä asiakkaan tavoitteet. Seuraavaksi keskitytään implanttien muotoihin ja tilavuuksiin.

SILIKONIT – MITTOJA

Rintaimplantteja esittelevät ammattilaiset puhuvat harvoin kuppikoosta. Implanttien koko ilmaistaan tilavuusyksikköinä.

Tilavuuksista puhuessaan suomalaiset puhuvat mieluusti desilitroista. Englanninkielisissä maissa suosituin yksikkö on kuutiosenttimetri.  Niinpä amerikkalaisten koko 350cc voidaan ilmoittaa suomalaisittain muodossa 3,5 dl. 

Implanttien kokoon eli tilavuuteen vaikuttavat kaikki implantin mitat. Myös muoto vaikuttaa tilavuuteen. Tämän vuoksi implantteja ei voi vertailla vain tilavuuksia vertailemalla.

Tarkka asiakas kyseleekin ennen ja jälkeen -kuvia nähdessään,

 • onko kyseessä pyöreä vai anatominen implantti
 • onko implantin profiili matala, keskikorkea vai korkea
 • mikä implantin pohjan läpimitta on.

RINTALEIKKAUS

 • Rintojen suurennusleikkaus kestää yhdestä kahteen tuntiin.
 • Leikkauksen kesto riippuu leikkaustekniikasta.
 • Yleensä rintojen suurennusleikkaus tehdään nukutuksessa eli yleisanestesiassa.
 • Pienehköt, pyöreät rintaimplantit voidaan kuitenkin asettaa paikoilleen myös paikallispuudutuksessa, jos ne laitetaan lihaksen päälle.
 • Toipuminen on aina yksilöllistä.
 • Kahden ensimmäisen vuorokauden aikana lievä lämpöily on tavanomaista.
 • Rintojen turvotus, pinkeys ja jopa kiiltävyys on ensimmäisten vuorokausien aikana tyypillistä.
 • Rintojen suurennusleikkaus on suosittu ja erittäin yleinen toimenpide. Jokaisen leikkausta suunnittelevan on kuitenkin tiedostettava se tosiasia, että myös tähän leikkaukseen sisältyy riskejä.
 • Modernit leikkaus- ja anestesiamenetelmät Suomessa ovat turvallisia. Yleensä toimenpiteeseen liittyvät riskit johtuvat potilaan muista sairauksista.
 • Leikkaukseen liittyviä riskejä käsitellään yhdessä plastiikkakirurgin kanssa. Loppujen lopuksi kuitenkin asiakas itse tekee lopullisen päätöksen leikkaukseen menosta.

 


ANESTESIA

Plastiikkakirurgi vastaa rintaleikkauksen onnistumisesta. Leikkauksen aikana elintoiminnoistasi huolehtii anestesialääkäri. Hänen vastuunsa alkaa jo ennen leikkauksen vaatimaa anestesiaa. Anestesialääkärin ohjeita on noudatettava. Etenkin paasto-ohjeiden noudattamatta jättäminen on vaarallista. Kaikista lääkkeistä ja sairauksista on kerrottava hoitohenkilöstölle.

Leikkaukseen mennessä yleiskunto kannattaa saada mahdollisimman hyväksi. Kaikki infektiot on hoidettava pois ennen leikkausta. Hampaiden on tärkeää olla hyvässä kunnossa.

Terveet elämäntavat, liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat a ja o. Asiakas voi arvioida omaa yleiskuntoaan porrastestillä. Jos pystyy keskeytyksettä nousemaan portaita useita kerrosvälejä, leikkaukseen ei todennäköisesti liity terveydentilaan liittyviä riskejä.

Tupakointi kannattaa lopettaa viimeistään kaksi viikkoa ennen rintaleikkausta. Tupakoiva toipuu leikkauksesta aina hitaammin kuin ei-tupakoiva. Alle kahden viikon tupakointitauko ennen leikkausta ei riitä. Tupakointi lisää limaneritystä. Limaa erittyy vielä viikkoja tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Limaneritys voi haitata anestesiaa.

Alkoholin juomista on syytä välttää ennen leikkausta.

Leikkausta tai nukutusta ei tarvitse pelätä, jos noudattaa kaikkia hoitohenkilöstön antamia ohjeita.

Lue lisää.


LEIKKAUSTEKNIIKKA

Rintaimplantti viedään paikalleen pääsääntöisesti kolmesta kohdasta:

 • rinnan alta
 • kainalon alta
 • nännien seudulta

Implantit voidaan asettaa moneen paikkaan:

 1. rintalihaksen eteen, mutta rintarauhaskudoksen ja sidekudoksen taakse
 2. osittain rintalihaksen taakse
 3. täysin rintalihaksen ja sidekudoksen taakse.

TOIPILASAIKA

Olen jo hyvin päässyt arkeen kiinni, pikku hiljaa kevyttä urheilua lisäämällä. Olo on ollut erinomainen, ei kipuja ja yksi pieni mustelma. Haavat myös parantuneet mielestäni hyvin.
(Asiakaspalaute 4.9.2017)

Rintaleikkaus on kirurginen toimenpide, josta toipuminen vie jonkin verran aikaa. Alkuvaiheeseen kuuluvat aina jonkinasteiset kivut ja turvotukset. Täydellinen palautuminen kestää yleensä kuukausia. Työhön ei kannata palata leikkauksen jälkeisenä päivänä, vaikka sankaritarinoita ripeästi töihin palaavista leikkauspotilaista kuuleekin aika ajoin.

Jos leikkausasiakas haluaa nähdä erinomaisia leikkaustuloksia ja toisaalta välttyä toipilasajan ongelmilta, hänen on hyvä tutustua realistisiin arvioihin toipumisprosessin kulusta.

OHJEITA ENSIMMÄISIÄ VIIKKOJA VARTEN:

 • Ensimmäisinä päivinä ei saa ajaa autoa.
 • Lepää ja nuku. Vältä kylkiasentoa. Nosta vuoteen pääpuoli kohoasentoon.
 • Pidä kädet lähellä kehoa. Vältä raskaiden esineiden ja lasten nostelemista. Ei fyysistä rasitusta.
 • Rauhalliset kävelylenkit nopeuttavat toipumista.
 • Rintoja on ehdottomasti suojattava auringolta.
 • Noudata kaikkia hoitohenkilöstöltä saamiasi ohjeita.

TOIPUMINEN ON YKSILÖLLINEN PROSESSI

Toipuminen sujuu jokaisella leikkausasiakkaalla hieman eri tavoin. Erot johtuvat monesta eri asiasta:

 1. Implanttien sijainti. Rintaimplantit voidaan asettaa lihaksen alle tai päälle. Kun implantit viedään lihaksen alle, toipuminen on hitaampaa – ja joskus kivuliaampaa – kuin lihaksen päälle implantoinnin jälkeen.
 2. Terveydentila ja fyysinen kunto. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva terve nainen toipuu nopeammin kuin nainen, jonka kunto on huono.
 3. Implanttien koko. Mitä suuremmat implantit, yleensä sitä pidempi toipumisaika.
 4. Yksilöllinen kipukynnys ja epämukavuuden sietokyky. Jokainen leikkausasiakas kokee kivut ja toipumiseen liittyvän epämukavuuden omalla tavallaan. Korkea kipukynnys merkitsee tavallisesti nopeaa toipumista.
 5. Muut toimenpiteet. Joskus suurennusleikkaukseen yhdistetään muita leikkauksia, esim. rintojen kohotus. Yhdistelmäleikkauksista toivutaan hiukan hitaammin kuin pelkästä suurennusleikkauksesta.
 6. Raskaudet, imetykset ja synnytykset ennen leikkausta. Yhden tai useamman lapsen äidit toipuvat rintojen suurennusleikkauksesta nopeammin kuin ei-synnyttäneet. Tämä on loogista: synnyttäneen naisen rinnat ovat tavallaan tottuneet venytykseen ja muodonmuutoksiin.

TOIPUMINEN — LIHAKSEN PÄÄLLE ASETETUT IMPLANTIT

Neljä ensimmäistä vuorokautta:

 • Rinnat ovat hyvin korkealla. Tämä kuuluu asiaan, koska kudokset eivät ole vielä tottuneet implantteihin
 • Kivut eivät ole sietämättömiä. Kipuja voi lievittää lääkkeillä.
 • Tukitekstiiliä on pidettävä ohjeen mukaan.
 • Fyysistä rasitusta täytyy välttää, samoin nostelua.
 • Apua esim. lastenhoidossa tarvitaan.
 • Ulkoilu ja rauhalliset kävelylenkit edistävät paranemista ja ehkäisevät jalkojen verisuonitukoksia.

Vuorokaudet 5—10:

 • Kivut alkavat vähentyä.
 • Tässä vaiheessa voi pikkuhiljaa palailla normaaliin arkeen.
 • Toimistotyötä voi tässä vaiheessa jo tehdä, varsinkin jos töitä voi tehdä kotona.
 • Fyysistä rasitusta – esim. urheilua – vältetään edelleen.
 • Ei seksiä.

Vuorokaudet 11—14:

 • Työhönpaluu onnistuu.
 • Normaalit aktiviteetit sujuvat, mutta liikuntaharrastuksia ei voi vielä aloittaa.
 • Tikit poistetaan yleensä viimeistään tässä vaiheessa.

Kolmas ja neljäs viikko:

 • Mikäli leikkaushaavat ovat parantuneet hyvin, voi nyt palata urheiluharrasteiden pariin. Asia on hyvä varmistaa kuitenkin lääkäriltä tai sairaanhoitajalta.

1—2 kuukauden jälkeen:

 • Implantit näyttävät aiempaa paremmilta, kun kudokset alkavat tottua venytykseen.
 • Tässä vaiheessa voi aloitella seksielämän.

Kolmannen kuukauden jälkeen:

 • Implantit ovat laskeutuneet luonnolliselle paikalleen.
 • Implantit tuntuvat pehmeiltä, kun niitä tunnustelee käsin.
 • Implantit liikkuvat, kun niitä tunnustelee käsin.
 • Jos implantit tuntuvat kovilta ja liikkumattomilta, on hyvä olla yhteydessä kirurgiin.

TOIPUMINEN — LIHAKSEN ALLE ASETETUT IMPLANTIT

10 ensimmäistä vuorokautta:

 • Rinnat ovat hyvin korkealla. Tämä kuuluu asiaan, koska kudokset eivät ole vielä tottuneet implantteihin.
 • Kivut kuuluvat asiaan. Kipulääkkeitä syödään ohjeen mukaan.
 • Tukitekstiiliä on pidettävä ohjeen mukaan.
 • Fyysistä rasitusta täytyy välttää, samoin nostelua.
 • Apua esim. lastenhoidossa tarvitaan.
 • Ulkoilu ja rauhalliset kävelylenkit edistävät paranemista ja ehkäisevät jalkojen verisuonitukoksia.

Vuorokaudet 11—14:

 • Kivut alkavat vähentyä.
 • Tässä vaiheessa voi pikkuhiljaa palailla normaaliin arkeen.
 • Tikit poistetaan yleensä viimeistään tässä vaiheessa.
 • Toimistotyötä voi tässä vaiheessa jo tehdä, varsinkin jos töitä voi tehdä kotona.
 • Ylävartaloa ja käsiä ei saa rasittaa urheilulla.
 • Raskaita taakkoja ei saa nostaa.
 • Ei seksiä.

Kolmas ja neljäs viikko:

 • Työhönpaluu onnistuu.
 • Normaalit aktiviteetit sujuvat
 • Ylävartaloa rasittavaa liikuntaa ei voi vielä aloittaa.

1—2 kuukauden jälkeen:

 • Implantit näyttävät aiempaa paremmilta, kun kudokset alkavat tottua venytykseen. Lihaksen alle asetettuja implanttien laskeutuminen kestää pidempään kuin lihaksen päälle asetettujen.
 • Kivut ovat hyvin vähäisiä.
 • Tässä vaiheessa voi aloitella seksielämän, jos kaikki on sujunut ongelmitta.
 • Painojen nostelua ja punnerruksia on edelleen vältettävä.

Kolmannen kuukauden jälkeen:

 • Implantit alkavat näyttää normaaleilta.
 • Implantit tuntuvat pehmeiltä, kun niitä tunnustelee käsin.
 • Implantit liikkuvat, kun niitä tunnustelee käsin.
 • Jos implantit tuntuvat kovilta ja liikkumattomilta, on hyvä olla yhteydessä kirurgiin.
 • Tässä vaiheessa voi aloittaa liikunnan, joka rasittaa myös ylävartaloa. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa lääkäriltä.