Lipoödeema vai selluliitti?

Muhkurainen iho ja tukala olo. Lipoödeema (lipödeema) on krooninen sairaus, joka muistuttaa hieman selluliittia. Sairauden oireiden hoidossa käytetään itsehoitoa sekä yleensä myös plastiikkakirurgin apua. Seuraavaksi kerromme, mistä on kyse ja kuinka oireita voidaan hallita. Paljastamme lisäksi sen, kuinka erotat lipödeema-sairauden samankaltaisesta esteettisestä ongelmasta – eli selluliitista.

Mikä on lipoödeema ja mistä se johtuu?

Lipoödeema (lipödeema) on krooninen sairaus, jossa rasvakudos kertyy epänormaalisti ja symmetrisesti tiettyihin kehon osiin, kuten jalkoihin ja joskus myös käsiin. Sairaus johtaa rasvakudoksen turvotukseen, johon liittyy nesteen kertymistä kudoksiin (ödeema).

Se esiintyy lähes yksinomaan naisilla ja usein liittyy hormonaalisiin muutoksiin, kuten murrosikään, raskauteen tai vaihdevuosiin. Lipoödeema ei liity suoraan elämäntapoihin, kuten ruokavalioon tai liikuntaan, ja sitä ei voi poistaa tavallisilla painonhallintakeinoilla.

Lipoödeeman oireet

Lipoödeeman tunnistaminen tehdään oireiden perusteella. Rasvakudoksen symmetrinen kertyminen etenkin lonkkiin ja reisiin, turvotus sekä kipu ja arkuus ovat tavanomaisia oireita. Rasvan kertyminen kohdistuu lähinnä alaraajoihin ja käsiin sen sijaan, että muutoksia näkyisi ylävartalossa.

  • Rasvakudoksen symmetrinen kertyminen: Rasvaa kertyy tyypillisesti lonkkiin, reisiin ja joskus käsivarsiin, mutta jalat ja kädet nilkkojen ja ranteiden alapuolella pysyvät yleensä normaaleina.
  • Turvotus: Vaikka kyseessä on pääosin rasvakudoksen epänormaali kertyminen, siihen voi liittyä myös nesteen kertymistä, mikä lisää turvotusta päivän aikana.
  • Kipu ja arkuus: Rasvakudoksen alue voi olla arka ja kipeä, ja painon tunne jaloissa voi olla merkittävä.
  • Helposti syntyvät mustelmat: Iho on usein herkkä, ja mustelmia syntyy helposti pienistäkin kolhuista.
  • Ei vaikuta ylävartaloon: Lipoödeema ei yleensä vaikuta keskivartaloon, ja painonnousu kohdistuu lähinnä alaraajoihin ja käsivarsiin.

Rasvaimu on yksi tehokkaimmista hoitokeinoista

Lipoödeema voidaan hoitaa rasvaimulla (liposuktio), joka on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää epänormaalin rasvakudoksen määrää ja lievittää sairauden oireita. Rasvaimu ei paranna lipoödeemaa kokonaan, mutta se voi merkittävästi helpottaa kipua, vähentää turvotusta ja parantaa liikkuvuutta sekä elämänlaatua.

Rasvaimulla poistetaan epänormaalisti kertynyttä rasvaa erityisesti jaloista ja toisinaan myös käsivarsista. Rasvakudoksen poistaminen vähentää kipua, turvotusta ja rasvan aiheuttamaa painon tunnetta. Rasvaimun avulla voidaan parantaa kehon muotoa ja helpottaa potilaan arkea, kuten kävelemistä ja liikkumista.

Rasvaimuja on erilaisia. Esimerkiksi WAL-rasvaimu on erinomainen vaihtoehto lipoödeeman hoitoon. Tämä on suosittu menetelmä, jossa käytetään vettä rasvasolujen irrottamiseen kudoksista. WAL-menetelmä on lempeä kudoksille ja sopii hyvin lipoödeeman hoitoon. Plastiikkakirurgi kuitenkin arvioi tilanteen ja suosittelee sinulle sopivaa rasvaimutekniikkaa.

Rasvaimun hyödyt

Useimmat potilaat raportoivat merkittävän kivun vähenemisen ja turvotuksen helpottumisen rasvaimun jälkeen. Kehon muoto yleensä tasapainottuu, ja epänormaali rasvan kertyminen vähenee. Myös liikkuminen helpottuu ja fyysinen aktiivisuus voi lisääntyä, mikä tukee terveyttä ja hyvinvointia.

Toipuminen rasvaimusta

Rasvaimun jälkeen potilaiden on käytettävä kompressiovaatteita (esim. tukisukkia) muutaman viikon ajan turvotuksen vähentämiseksi ja kudosten paranemisen tukemiseksi. Myös lymfaterapia voi auttaa paranemisprosessissa.

Rasvaimu on tehokas keino lievittää lipoödeeman oireita. Myös itsehoitokeinojen, kuten kompressiohoidon ja lymfaterapian, käyttö yleensä jatkuu jonkin verran myös toimenpiteen jälkeen.

Lipödeema itsehoito

Lipoödeema voi pahentua ajan myötä, joten varhainen diagnoosi ja hoito voivat auttaa hallitsemaan oireita ja estämään sairauden etenemistä. Vaikka lipödeeman hoidossa tarvitaan yleensä plastiikkakirurgin apua, voidaan itsehoidolla usein myös helpottaa oireita.

  • Kompressiohoito: Tukisukat ja -housut voivat auttaa vähentämään turvotusta ja kipua.
  • Lymfaterapia: Manuaalinen lymfaterapia voi auttaa parantamaan nesteen poistumista kudoksista.
  • Liikunta ja terveellinen ruokavalio: Vaikka nämä eivät poista lipoödeemaa, ne voivat auttaa lievittämään oireita ja parantamaan yleistä hyvinvointia.

Lipödeema vai selluliitti?

Lipödeema ja selluliitti ovat molemmat yleisiä rasvakudoksen häiriöitä, mutta ne ovat erillisiä tiloja, joilla on eri syyt, oireet ja vaikutukset kehoon.

Lipödeema on krooninen sairaus, jossa rasvakudosta kertyy epänormaalisti ja epätasaisesti jalkoihin ja joskus käsivarsiin. Se on luonteeltaan hormonaalinen ja geneettinen, ja se liittyy usein naishormonien toimintaan. Rasvakudoksen turvotus voi johtaa myös nesteen kertymiseen kudoksiin (ödeema). Lipoödeema esiintyy lähes yksinomaan naisilla, ja se voi pahentua ajan myötä.

Lipoödeemassa rasvakudos tuntuu aralta ja kivuliaalta. Se kertyy symmetrisesti jalkoihin ja joskus käsivarsiin. Rasvakudos on yleensä pehmeää ja voi olla epätasaisen tuntuista. Potilaat saavat helposti mustelmia ja saattavat kokea raskasta oloa ja turvotusta. Lisäksi lipoödeemaa ei voida hoitaa pelkällä liikunnalla tai ruokavaliolla, ja se voi edetä ajan myötä, mikäli sitä ei hoideta.

Rasva kertyy symmetrisesti reisiin, sääriin ja joskus käsivarsiin. Alueet turpoavat, mutta jalat pysyvät yleensä hoikkina nilkkojen alapuolelta (ns. ”mansettiefekti”). Usein ylävartalo säilyy normaalikokoisena verrattuna alavartaloon.

Selluliitti on normaali ihon ja ihonalaisen rasvakudoksen rakenne, jossa rasvasolut työntyvät ihon sidekudoksen läpi muodostaen kuoppia tai muhkuraisia alueita. Se on kosmeettinen ongelma eikä sairaus. Selluliitti syntyy, kun rasvasolut kerääntyvät tiettyihin kehon osiin (tyypillisesti reisiin ja pakaroihin), mikä johtaa ihon epätasaisuuteen. Myös painonnousu, hormonit ja perimä vaikuttavat selluliitin kehittymiseen.

Selluliitti ei yleensä aiheuta kipua, mutta voi näkyä kuoppaisena, ”appelsiini-ihoa” muistuttavana muutoksena ihon pinnalla. Se ei vaikuta kehon toimintoihin, eikä siihen liity turvotusta tai arkuutta kuten lipoödeemassa. Selluliitti on yleinen esteettinen huoli, joka ei yleensä pahene.

Vaikuttaa yleisimmin reisiin, pakaroihin ja joskus vatsaan. Se on tyypillinen kosmeettinen ongelma erityisesti naisilla, ja sitä voi esiintyä niin hoikilla kuin ylipainoisilla henkilöillä.

  • Lipoödeema on sairaus, jossa epänormaalisti kertynyt rasva ja siihen liittyvä turvotus aiheuttavat kipua ja toimintarajoituksia.
  • Selluliitti on kosmeettinen ongelma, jossa rasvasolut aiheuttavat ihon pinnan epätasaisuutta, mutta se ei liity turvotukseen, kipuun tai terveysongelmiin.

Lipödeema hoito Suomessa

Suomessa lipödeemaa hoidetaan plastiikkakirurgin vastaanotolla. Rasvaimu on yleinen toimenpide tämän sairauden hoidossa.

Plastiikkakirurgimme Riikka Veltheim konsultoi sinua mielellään klinikallamme Helsingissä. Konsultaation aikana pääset esittämään kysymyksiä ja käymään läpi eri vaihtoehtoja yhdessä Riikan kanssa.

Konsultaation hinta on 100 €. Konsultaatio ei sido jatkotoimenpiteisiin. Voit varata aikasi soittamalla numeroon 0201 777 288.