Sikorskin sana

Täyteainehoitoja ilman neuloja – liian hyvää ollakseen totta?

Blogitekstin on suunnitellut Cityklinikan lääkäri Piotr Sikorski.

Sikorski on laillistettu lääkäri ja Cityklinikan toimitusjohtaja.

Hän on Suomen ensimmäinen ja ainoa American Academy of Aesthetic Medicine -johtokunnan sertifioima esteettinen lääkäri.

Sikorski toimii Helsingin Laser & Health Academy® Training Centerin johtavana kouluttajana. Keväästä 2017 lähtien hän on kouluttanut myös American Academy of Aesthetic Medicine -kurssilaisia ympäri maailmaa.

Mistä on kyse?

Kauneusmaailmassa on jo jonkin aikaa kohistu erilaisista perinteiset pistoshoidot korvaavista hoidoista, joissa saman tuloksen voi saada ilman neuloja. Hoitoja, kuten hyaluron- sekä plasmapeniä ollaan markkinoitu muun muassa veitsi- ja neulakammoisille ja tämä taktiikka vetoaakin varmasti helposti suureen osaan kuluttajista. Kauneussalongit ympäri maailmaa kauppaavat näitä uusia tekniikoita ja hoitojen jälkeen napatut ennen-jälkeen -kuvatkin tuntuvat usein puhuvan sen puolesta, että menetelmät tuottavat tulosta.

Ajatus onkin varsin houkutteleva: sen sijaan, että vaikkapa neulakammoisena tarvitsisi kärsiä perinteisestä, neulalla tehtävästä täyteainehoidosta, voi nyt näillä uusilla menetelmillä saada huulten täytön ihoa lävistämättä. Toimenpiteitä on myös neulattomuutensa ansiosta markkinoitu täten turvallisemmiksi.

Totuus ei kuitenkaan, ikävä kyllä, ole aivan näin siloteltu ja esimerkiksi yllä kuvailemani hyalupen -hoito ei todellisuudessa kykene läheskään samaan, kuin oikeat injektoimalla tehdyt täyteainehoidot.

Miksi? Selvennänpä asiaa.

Neulattomia, ilmanpaineeseen pohjautuvia injektiovälineitä on ollut käytössä pitkän aikaa erilaisten lääkeaineiden välittämisessä ja annostelussa – tästä yleisimpänä esimerkkinä diabeteksen hoidossa käytettävä insuliinikynä. Kauneusmaailma näki tässä mahdollisuuden hyödyntää saman kaltaista välinettä esteettisissä hoidoissa, mutta markkinoilla olevat lukuisat nimettömät ’’ilmanpainekynien’’ valmistajat eivät omaa samanlaista siihen tarvittavaa mekaniikkaa, syvyyttä tai mittasuhteita, jotta ilmanpaineeseen pohjautuva menetelmä tällä välineellä todella toimisi.

Toisekseen, suurin osa tämän menetelmän myyjistä ja markkinoijista eivät ole terveyden- tai lääketieteellisen koulutuksen saaneita henkilöitä. Hoidon myyjinä ovat useimmiten erilaiset kauneusalan toimijat ja kosmetologit, joilla ei ole valtuuksia tai koulutusta tarjota lääketieteellistä osaamista vaativia toimenpiteitä – eli kuten perinteisiä, neulalla tehtäviä pistoshoitoja. Tässä kohdin on siis helppoa höynäyttää kuluttajaa, joka ei ymmärrä tai osaa etsiä menetelmiä, joilla olisi tieteellistä ja lääketieteellistä näyttöä. Kuluttaja tietää oman toiveensa ja näkee silmissään halutunlaisen lopputuloksen, eikä luonnollisestikaan aina investoi aikaansa selvittääkseen syvemmin menetelmän taustoja. Kun ilmiö kasvaa näinkin suureksi, kuin nämä neulattomat hoidot, on siihen helppo mennä mukaan.

Eräs kansainvälinen kauneussalonki markkinoi hyalupen-hoitoaan väittämällä, että tämä hoitomenetelmä olisi ’’yleisesti koettu kivuttomaksi ja mustelmia aiheuttamattomaksi’’. Kuitenkin eri hoitoloissa kyseisessä hoidossa käyneet potilaat ympäri maailman ovat kuvailleet täysin päinvastaista: hoito ollaan koettu erittäinkin kivuliaaksi (neulattomuudesta huolimatta) ja tulokset ovat olleet aivan muuta, kuin mitä sille on luvattu.

Itse tällaista kynää testanneena voisinkin väittää, että se sopii paremmin huulen puudutukseen (kivun kautta)! Jos esimerkiksi huulia täyteläistävän hyalupen-hoidon jälkeen hoidettava alue olisikin hetkellisesti turvonneempi, johtuu sen siihen kohdistuneesta äärimmäisen kovasta ja äkillisestä paineesta. Turvotuksen laannuttua huuli palaa hyvin nopeasti takaisin luonnollisiin mittoihinsa – ja asiakas pettyy.

Tavallisesti neulalla injektoidessa, tekemällä sen oikein ja ammattimaisesti, neula kohdistetaan anatomiaa mukaillen juuri oikeaan kohtaan hoidettavaa aluetta verisuonet, hermot ja ihon eri pinta- ja kudoskerrokset tarkkaan huomioiden – ilman voiman käyttöä. Ilmanpainekynät ovatkin tuoneet mukanaan uudenlaisia ongelmatapauksia, sillä niitä käytetään pääosin täysin ihmisanatomiaa tuntematta, liian rajuin ottein.

Toinen fakta, joka nousee esille erityisesti hyaluronihappoa injektoidessa on se, että hyaluronihappomolekyylit ovat liian suuria läpäisemään ihoa paineen kautta. Näin tehtäessä valmiste ei kykene ominaisuuksiensa vuoksi lainkaan levittäytymään tasaisesti tai tarkasti hoitoalueelle. On raportoitu lukuisista potilastapauksista, joissa täyteainevalmiste on ilmanpaineen vuoksi hajautunut siten, että se on asettunut huulten rajojen ulkopuolelle. Neulalla ja kanyylillä tehtynä valmisteita on mahdollista injektoida ja levittää äärimmäisen tarkasti, mutta paineen kautta asennettuna valmiste leviää ennakoimattomasti.

Toinen seikka, josta on koitunut ongelmia maailman laajuisesti, on se, että neulattomien täyteainehoitojen tarjoajat eivät omaa tarpeeksi tietoa tai kokemusta itse valmisteista, joita täyteainemarkkinoilla on lukuisia eri toiveisiin ja tarkoituksiin. Esimerkiksi ristisidoksiset hyaluronihappo-fillerit ovat aiheuttaneet lukuisia komplikaatioita, kuten granuloomia (bakteeri-infektion aiheuttama ihoverisuonikasvain), koska tämän kaltaiset täyteaineet tulisi injektoida paljon syvempiin ihon kerroksiin, kuin mihin ilmanpaine kykenee. Se ei siis onnistu millään muulla, kuin neulalla.

Ota selvää ennen kuin kokeilet

Muun muassa näistä kaikista edellä mainituista syistä johtuen sekä lääkärinä, voin vain kehottaa toimenpiteitä etsiviä tutkimaan menetelmien taustat huolella ennen hoitoihin tuloa. Mikäli tieteellistä näyttöä ei löydy – kannattaa harkita. Kauneusmaailma ja esteettinen lääketiede pyrkivät jatkuvasti synnyttämään uusia menetelmiä, mutta terve maalaisjärki auttaa myös erottamaan kovassa ’’hypessä’’ olevat trendit niistä, jotka pohjautuvat aidosti todistettavissa oleviin faktoihin sekä lääketieteen ja ihmiskehon todelliseen tuntemukseen.

Marraskuussa 2019 A-studiossa keskustellaan esteettisistä injektiohoidosta lisää ja Cityklinikan mielipiteet ovat jaksossa vahvasti esillä.

Oletko kiinnostunut täyteainehoidoista?

Katso lisää verkkosivuiltamme ja varaa aika konsultaatioon numerosta 0201 777 288.

Olemme pistoshoidoissa ehdoton edelläkävijä Suomessa ja koulutamme vuosittain myös muita terveydenhuollon ammattilaisia hyödyntämään pistoshoitoja työssään.