Pelkkää pintaa vai myös henkistä hyvinvointia?
Mitä liikakilot tekevät mielenterveydelle? Miten mieli suhtautuu muuttuneeseen kehoon synnytyksen jälkeen? Lapsen saannin jälkeen keskitytään usein vain fyysiseen terveyteen, mutta unohdetaan sen psyykkiset vaikutukset.
Oman kehon näkeminen ehjänä ja miellyttävänä antaa normaalisti positiivisen signaalin aivoille, mikä lisää elämänlaatua.
-Cityklinikan plastiikkakirurgi Riikka Veltheim.
Moni vastasynnyttänyt nainen kokee psyykkistä hämmennystä kehostaan, kun se ei synnytyksen jälkeen palaudu sittenkään täysin takaisin ennalleen. Se vaatiikin paljon enemmän työstämistä, kuin tuore äiti olisi osannut odottaakaan ja tästäkään huolimatta keho ei välttämättä saavuta enää synnytystä ja raskautta edeltävää kuntoa. Moni hyväksyy tämän, iloitsee ja kantaa kehossa tapahtuneita muutoksia merkkinä äitinä olemisesta.
Mutta entäpä he, jotka eivät puhtaasti iloiten kykene toivottamaan tervetulleeksi uutta, synnytyksen jälkeistä kehoa? He voivat kokea syyllisyydentunteita ja itseinhoa asiasta, johon he eivät voi vaikuttaa. Asiasta ei myöskään aina ole helppo puhua, koska mielessä vallitsee pelko pinnalliseksi tai huonoksi äidiksi leimaamisesta, kun ajatukset ovatkin vastasyntyneen lapsen sijaan omassa hyvinvoinnissa.
Tätä ei pitäisi kuitenkaan hävetä, sillä äidin tarpeet sekä hyvinvointi ovat myös ensisijaisen tärkeitä. On hyväksyttävää, että keho ei aina palaudu ennalleen ainoastaan urheilulla tai dieetillä. Toisinaan siihen tarvitaan ammattilaisen apua, joka osaa neuvoa ja jolta löytyvät sopivat työkalut kehon palauttamiseksi alkuperäiseen kuntoonsa. On tärkeää, että mielikuvat ja käsitys omasta kehosta vastaavat todellisuutta, mutta joskus siihen on mahdotonta sopeutua ilman pysyviä negatiivisia tunteita. Tällöin asiaan voidaan puuttua esimerkiksi kirurgisilla- tai jopa ei-invasiivisilla toimenpiteillä henkilöstä riippuen.
Henkisen hyvinvoinnin lisäksi puhtaasti myös fyysisten vaurioiden korjaamista
Synnytyksen ja raskauden jälkeisissä toimenpiteissä on kyse puhtaasti myös vaurioiden korjauttamisesta ja kehon takaisin kuntoon saamisesta. Monesti vatsan suora lihas on synnytyksestä vaurioitunut, mikä monille naisille aiheuttaa fyysisiä ongelmia, kuten selkäkipuja ja joissakin tapauksissa jopa suolen toiminnan muutoksia, koska vatsan seutu on auennut tai puuttuu. Useimmitenkaan ei ole siis kyse siitä, että naiset haluaisivat suoranaisesti muuttaa ulkonäössään jotakin tai he etsisivät ’’ikuista nuoruutta’’.
Useimmiten raskauden jälkeisissä, kehon palauttavissa toimenpiteissä (kokonaisvaltainen korjaava toimenpide tunnetaan myös nimellä Mommy Makeover) on kyse vaurioiden korjaamisesta sekä kehon palauttamisesta ennalleen, jonka pitäisi olla kaikkien modernien, synnyttäneiden naisten oikeus.
Naiset ovat aina synnyttäneet – miksi juuri nyt halutaan turvautua toimenpiteisiin?
Synnyttänyt nainen on tänä päivänä normaalisti 30-40 vuoden ikäinen, joka on nuori verrattuna nykyajan ennustettuun elinikään (n. 100 v.) ja näin kehon ja/tai rintojen korjausleikkaus antaa naiselle positiivista elämänlaatua pitkäaikaisesti.
Roikkuva rinta tai vatsan ylimääräinen iho voivat vaikeuttaa sopivien vaatteiden löytämistä, kun ihoa on kerättävä liiviin tai housuihin. Tämä voi aiheuttaa myös hygieniaongelmia, kun löysä iho hikoontuu ja ärsyyntyy.
Useimmat synnyttäneet äidit myös liikkuvat ja urheilevat säännöllisesti. Raskauden ja synnytyksen aiheuttamat vauriot voivat vaikuttaa negatiivisesti urheilusuoritukseen ja motivaatioon, sillä vaurioita ei itse urheilemalla voida korjata. Ylimääräinen löysä iho, raskauksien jättämä niin sanottu hormonaalinen rasva ja lihasvauriot ovat korjattavissa vain leikkauksen avulla. Alas painunut rinta voi vaikuttaa negatiivisesti niskan ja hartian alueeseen aiheuttaen kipuoireyhtymän. Kun rinta istuu oikealla paikalla, on tämä normaalisti fyysinen helpotus hartian ja niskan alueelle.
Oman kehon näkeminen ehjänä ja miellyttävänä antaa normaalisti positiivisen signaalin aivoille, mikä lisää elämänlaatua. Positiivinen ja itseensä tyytyväinen nainen on teoreettisesti myös parempi äiti sekä kumppani.
Tiesitkö?
Tukholmassa on käynnissä tutkimusprojekti sairaalan neurologiaprofessorin kanssa, jossa tutkitaan leikkauksen antamaa positiivista signaalia aivon toimintaan sekä onko leikkauksella vaikutuksia positiivisesti verenpaineeseen ja naisen hormonitasapainoon.
Cityklinikan plastiikkakirurgi, tohtori Riikka Veltheim on myös mukana tässä kansainvälisessä tutkimusryhmässä.
Lue myös:
Mommy Makeover -toimenpide Cityklinikalla.
PLASTIIKKAKIRURGI RIIKKA VELTHEIM
Plastiikkakirurgi Riikka Veltheim on kokenut ja pidetty ammattilainen sekä Suomessa että Ruotsissa. Veltheim tekee vuosittain satoja plastiikkakirurgisia toimenpiteitä. Lue lisää.
NÄIN ALKUUN
KONSULTAATIO
Jos rintaleikkaus tai jokin muu plastiikkakirurginen toimenpide kiinnostaa, voit varata ajan konsultaatioon. Konsultaatiot eivät sido sinua mihinkään.
Sairaanhoitajan tai esteettisen lääkärin konsultaatio Cityklinikalla on maksuton.
Plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatiot maksavat 100 €.
Konsultaatio- tai toimenpideajan voit varata puhelimitse:
- 0201 777 288
KYSY PLASTIIKKAKIRURGILTAMME
Plastiikkakirurgiaan liittyvistä asioista voit kysyä myös suoraan plastiikkakirurgi Riikka Veltheimilta. Lähetä sähköpostia Riikalle osoitteeseen riikka.veltheim@cityklinikka.fi.