Sikorskin sana

Hikoilun ei tarvitse olla ikuinen ongelma – kuinka siitä pääsee eroon?

Blogitekstin on suunnitellut Cityklinikan lääkäri Piotr Sikorski.

Sikorski on laillistettu lääkäri ja Cityklinikan toimitusjohtaja.

Hän on Suomen ensimmäinen ja ainoa American Academy of Aesthetic Medicine -johtokunnan sertifioima esteettinen lääkäri.

Sikorski toimii Helsingin Laser & Health Academy® Training Centerin johtavana kouluttajana. Keväästä 2017 lähtien hän on kouluttanut myös American Academy of Aesthetic Medicine -kurssilaisia ympäri maailmaa.

Tavanomaista vai liikahikoilua?

Valtaosa väestöstä kokee hikoilun häiritsevänä jännittävissä ja stressaavissa tilanteissa, erityisen tärkeissä tapahtumissa, joissa halutaan edustaa parhaimmillaan tai kuumassa säässä.

Liikahikoilu eli hyperhidroosi puolestaan on sairaus, jossa liiallinen hikoilu ei välttämättä katso aikaa, paikkaa tai kehon ja ympäristön lämpötiloja.

Vaiva on harvinainen – sitä esiintyy alle 4:llä prosentilla väestöstä – mutta on todellinen haitta siitä kärsiville. Jos hikoilu – paikallinen tai kokonaisvaltaisempi – häiritsee päivittäin elämää ja vaikuttaa mieleen sekä sosiaalisiin tilanteisiin, voidaan puhua liiallisesta hikoilusta.

Mikäli ollaan suljettu pois muun muassa mahdolliset lääkkeiden haittavaikutukset, yleissairaudet ja infektiot sekä naisilla vaihdevuodet, voidaan lähteä diagnosoimaan liikahikoilua. Kuitenkin vedenpitävän diagnoosin tekemiseen tarvitaan aina näytteenotot sekä tutkimukset lääkärin toimesta. Vaikka hyperhidroosi ei vaivana ole hengenvaarallinen, liikahikoilun syy kannattaa tutkia aina, etteivät mahdolliset muut diagnoosit jää huomaamatta ja hoitamatta.

Vaivana liikahikoilu on kuitenkin tyypillisesti niin suuri haitta, että useimmat siitä kärsivät toivovat siihen helpotusta ja hakeutuvat sen vuoksi hoitoon. Ne ketkä eivät näin tee, eivät välttämättä tunne keinoja sen hoitamiseksi, sillä hyperhidroosi on edelleen valitettavan vähän tunnettu sairaus jopa terveydenhuollon sarallakin.

Liikahikoilua on kuitenkin mahdollista lievittää, hoitaa ja paikallisesti jopa poistaa kokonaan.

Kun hikoilu häiritsee — 5 vinkkiä

1.Koeta hallita stressiä — stressaantuneena hikoilet enemmän ja vielä kun huomaat hikiläntit kainaloissa, stressitasot nousevat entisestään! Stressihiki myös haisee voimakkaammalle. Ota aikaa asioille, jotka rentouttavat sinua ja aikatauluta arki mahdollisimman väljästi.

2.Ota huomioon vaatteiden materiaalit — vältä tekokuituja ja suosi luonnonkuituja, kuten puuvillaa ja pellavaa. Akryylin ja polyesterin tapaiset tekokuidut eivät anna ihon hengittää. Valitse vaaleita sävyjä, sillä tummat imevät auringonsäteitä itseensä.

3.Vältä kofeiinia — ei kahvia tälle päivälle! Myös teet ja virvoitusjuomat saattavat sisältää kofeiinia, joten ainesosaluettelo on syytä silmäillä läpi huolellisesti. Kofeiini voi kiihdyttää keskushermoston toimintaa ja saada hikirauhaset villiintymään entisestään.

4. Kanna aina vettä mukanasi — kun hikoilet paljon, menetät myös nestettä ja tärkeitä suoloja. Tämä on erityisen tärkeää etenkin kesäkuumalla.

…On kuitenkin myös muita vaihtoehtoja

5. Varaa aikasi maksuttomaan konsultaatioon — hikoilun ei tarvitse vaikuttaa pukeutumiseen tai päivittäiseen elämään. Vaikeankin hikoilun hoitoon löytyy useita vaihtoehtoja, kuten botuliini (botox) kainaloille sekä muille kehon alueille, kuten jaloille, kasvoille ja kämmenille tai miraDry pysyvänä ratkaisuna kainaloiden liikahikoilulle. miraDry-hoidolla saa lisäksi tuplahyödyn: se tehoaa paitsi hikoiluun, myös kainalokarvojen kasvuun. Karvanpoisto-menetelmänä miraDry (miraSmooth) on edistyksellinen: Se tehoaa kaiken sävyiseen karvaan perinteiseen laser-karvanpoistoon verrattuna ja sopii heille, jotka tahtovat nopean tuloksen sarjahoitojen sijaan.

Hikoilua hoidettaessa botuliinihoidon teho syntyy siitä, että aine vaikuttaa hoidettavan alueen hermopäätteisiin ja estää niitä aktivoimasta hikirauhasia. Keskimäärin botuliinihoidon teho kestää kolmesta yhdeksään kuukautta, jonka jälkeen hoito uusitaan halutessaan.

miraDryn teho puolestaan on pysyvä, sillä hoito eliminoi kainalon hikirauhaset niin, että hikoilu saadaan loppumaan kokonaan hikirauhasiin kohdistetun sähkömagneettisen lämpöenergian avulla. Erittäin vaikeissa hyperhidroosi-tapauksissa toimenpidettä saatetaan suositella uusittavaksi kolmen kuukauden päästä, jonka jälkeen haastavimmatkin hikoilupotilaat saavat hoidosta pysyvät tuloksen. Hikoilun vähenemisen huomaa kuitenkin jo välittömästi ensimmäisen toimenpiteen jälkeen.

Kainaloiden hikirauhasten poistaminen on turvallinen toimenpide. Poistamisesta ei ole haittaa, eikä kainaloiden hikirauhasten eliminoiminen vaikuta kehon lämmönsäätelyjärjestelmän toimintaan. Valitsitpa botuliinin tai miraDryn, kumpikaan hoidoista ei tyypillisesti edellytä palautumisaikaa normaaliin arkielämään.

Kuva 1: miraDry-toimenpide

Kuva 2: Kainalon aluetta valmistellaan botox-hoitoon

Muuta huomioitavaa:

Suomessa Kela sekä yksityiset sairausvakuutukset antavat korvausta terveydenhoidon aiheellisista botuliinihoidoista ja lääkeaineeksi katsottua botuliinia käytetään yleisesti liikahikoilun hoidossa myös julkisella puolella. Ruotsissa myös miraDry:ta käytetään yksityisten klinikkojen lisäksi myös julkisella puolella, mutta tätä pitänee vielä hetken odotella meillä Suomessa. Cityklinikalla toimme ensimmäisenä klinikkana hoidon Suomeen ja olemme edelleen – ainakin toistaiseksi – ainoa hoidon tarjoaja täällä.

Muistathan myös:

Botuliinia ja miraDryta käytetään liikahikoilun hoidossa. Kuitenkin, valtaosa Cityklinikankin asiakaskunnasta kokee ihan tavallisenkin, paikallisen hikoilun olevan asia, jota ilman olisi yksinkertaisesti mukavampi elää. Siispä hoitoihin voit tulla, jos haluat edustaa hikoilematta tärkeissä tapahtumissa, olet urheilija, esiintyjä, valmistaudut elämäsi tärkeisiin juhliin – mitä vaan, jossa kuivat, tuoksuttomat – ja miraDryn tapauksessa myös karvattomat kainalot toisivat sinulle mukavamman olon.

Eroon kainaloiden hikoilusta sekä karvoituksesta – miraDry toukokuun Superkampanjastamme nyt upealla etuhinnalla: Tästä kampanjaan

Voit tutustua myös muihin aiheesta kirjotettuihin julkaisuihin:

https://www.sweathelp.org/hyperhidrosis-treatments/miradry.html

http://bit.ly/333iAxz