Botuliini

Mikä on bruksismi?

Bruksismi on tapa, jolla hampaita puristetaan tai narskutellaan yhteen. Tapa on tahdosta riippumaton ja aiheuttaa haittaa hampaille sekä hyvin usein myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin henkisesti ja fyysisesti. Hampaiden yhteenpuristaminen tai narskuttelu voi tapahtua unessa tai valveilla ollessa.

Bruksismi tuo usein mukanaan monenlaisia ongelmia, kuten purentalihasten ja/tai leukanivelten kiputiloja, suun limakalvon haavaumia, päänsärkyä, korvakipua, kaulan ja hartioiden lihasjäykkyyttä sekä erilaisia hammasvaurioita.

Olisitko voinut kuvitella, että hampaiden narskuttelu aiheuttaakin ne ikävät niskavaivat, jotka vaikuttavat arkeen ja työntekoon? Niin, tätä syy-seurausyhteyttä ei olisi välttämättä osannut edes ajatella!

Mistä bruksismi johtuu?

Hampaiden narskuttelua säätelee keskushermosto. Bruksismi voi johtua esimerkiksi voimakkaasta stressistä tai geneettisistä ominaisuuksista.

Hyvin yleiset, arkipäiväiset tavat voivat lisätä hampaiden narskuttelua. Tavoista on hyvä olla tietoinen, jotta niihin voidaan puuttua osana hoitoa. Seuraavat tavat voivat pahentaa narskutteluongelmaa:

  • stressi
  • purukumin pureskelu
  • runsas tupakointi
  • alkoholin käyttö
  • kahvin juonti

Näiden tapojen lisäksi esimerkiksi uniapnea ja refluksitauti voivat pahentaa bruksismia.

Bruksismin hoito botuliinilla

”Mikä auttaa bruksismiin?” on varsin yleinen kysymys, jonka kanssa monet kamppailevat. Bruksismiin käytetään erilaisia hoitokeinoja, jotka eivät aina kuitenkaan riitä tuomaan helpotusta. Tällöin bruksismin hoito botuliinilla on oikea vaihtoehto.

Botuliini tunnetaan myös nimellä botox. Sitä käytetään paljon ryppyjen ja juonteiden siloittamiseen, mutta myös muun muassa migreenin, liikahikoilun sekä bruksismin hoitoon.

Botuliinihoidolla on mahdollista vähentää tehokkaasti puremalihasten aktiviteettia. Botuliinitoksiini estää hermolihasliitoksen viestin välityksen, jolloin yliaktiivinen lihas rauhoittuu.

Hoitoon on syytä hakeutua, jos bruksismin oireet haittaavat elämää, oireiden vuoksi tarvitsee jatkuvasti särkylääkkeitä tai narskuttelu aiheuttaa muita ongelmia.

Botuliinihoidon tulokset

Botuliinihoidon jälkeen leuka rentoutuu ja päänsäryt vähenevät. Botuliini on lääkeaine, jonka vaikutus vaihtelee yksilöittäin noin 3 kuukaudesta puoleen vuoteen. Kun botox ei enää vaikuta, hoidon voi uusia halutessaan.

Bruksismin hoito Cityklinikalla

Meillä Cityklinikalla sinut vastaanottavat alan koulutetut ammattilaiset. Verkkokaupastamme on ostettavissa ainoastaan esteettiset botuliinihoidot. Botuliinihoidot bruksismiin, päänsärkyyn/migreeniin ja liikahikoiluun eivät ole myynnissä verkkokaupassa. Kysy näistä lisää puhelimitse, 0201 777 288.

Lämpimästi tervetuloa!