Ehkäisy ja raskauden seuranta
Cityklinikan gynekologin vastaanotolla voidaan suunnitella niin ehkäisyä kuin raskauttakin.
Lue lisääGynekologisen perustutkimuksen eli sisätutkimuksen aikana tutkitaan rinnat ja tarkastetaan emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvot sekä tunnustellaan kohtu. Usein perustutkimukseen liitetään myös ultraäänitutkimus, PAPA-koe ja muita testejä (esim. sukupuolitautitestejä).
Nainen hakeutuu gynekologiseen tutkimukseen yleensä silloin, kun hänellä on vuotohäiriöitä, naistentauteja, tulehduksia, kutinaa tai muita normaalista poikkeavia oireita. Myös virtsankarkailuhoito aloitetaan usein gynekologisella tutkimuksella.
Tutkimukseen on syytä tulla säännöllisesti muutaman vuoden välein. Ensimmäinen tutkimus kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun sukupuolielämän aloittaminen on ajankohtaista.
Palvelun saatavuus: Helsinki
Gynekologinen tutkimus sisältää potilaan haastattelun ja varsinaisen tutkimuksen. Tutkimus koostuu vatsan tunnustelusta sekä sisätutkimuksesta. Joissakin tilanteissa gynekologi tutkii myös rinnat.
Sisätutkimuksen aikana potilas makaa selällään tutkimuspöydällä. Jalat ovat tuettuina jalkatelineisiin. Tutkimuksen aluksi gynekologi tarkastelee ulkosynnyttimet ja emättimen suuaukon. Tämän jälkeen hän vie emättimeen tähystimen ja kohottajan. Näiden avulla voidaan tutkia limakalvot ja kohdunnapukka. Sisätutkimuksen aikana gynekologi tunnustelee kohdun asennon ja rakenteen sekä kohdun koon. Myös munasarjojen koko ja mahdollinen aristus tutkitaan.
Joissakin tapauksessa tutkimusta täydennetään tunnustelemalla aluetta myös peräaukon kautta.
Ultraäänitutkimus tehdään, kun tahdotaan tarkastaa kohtu, munasarjat ja/tai virtsarakko. Tutkimus voi olla osa perhesuunnittelua tai raskautta. Sen avulla voidaan myös selvitellä alavatsakipuja tai ylimääräisiä vuotoja tai sairauksia.
Gynekologisen tutkimuksen Cityklinikalla tekee naistentautien erikoislääkäri, LT Lasarus Mitrofanoff. Ultraäänitutkimus tehdään miltei aina emättimen kautta, ja tutkimus on yleensä kivuton.
Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään lähes aina vasta siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat ainakin kolme viikkoa myöhässä.
Papakoe eli irtosolukoe kehitettiin kohdunkaulansyövän tutkimiseksi. Sen avulla voidaan selvittää myös ylimääräisten vuotojen syitä tai paikantaa sairauksia.
Papanäytteen ottaa gynekologi tai sairaanhoitaja. Näytettä otettaessa potilas makaa tutkimuspöydällä. Näytteen ottaminen ei satu, mutta yleensä jokainen tuntee hennon nipistyksen näytettä otettaessa. Papakokeen jälkeen rusehtava vuoto on yleistä ja normaalia.
Papakokeeseen voi hakeutua oma-aloitteisesti papaseulontojen ulkopuolella.
Cityklinikan gynekologin vastaanotolla voidaan suunnitella niin ehkäisyä kuin raskauttakin.
Lue lisääGynekologisen perustutkimuksen eli sisätutkimuksen aikana tutkitaan rinnat ja tarkastetaan emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvot sekä tunnustellaan kohtu.
Lue lisääVirtsankarkailu voidaan saada kuriin lantiopohjaharjoitteilla, jos kyse on lievästä oireilusta. Jos lievä tai keskivaikea virtsankarkailu ei helpotu harjoitteiden avulla, voidaan harkita laserhoitoa tai nauhaleikkausta.
Lue lisääJos emättimen löysyys ei johdu laskeumasta, apu voi löytyä IntimLase™-laserhoidosta. Emättimen laserkiristys on nopea toimenpide.
Lue lisääEmättimen kuivuutta voidaan hoitaa ilman hormoneja. Tutkimusten mukaan laserhoidolla saavutetaan yhtä hyvä tulos kuin emättimeen käytetyillä paikallisvalmisteilla.
Lue lisääGynekologi Lasarus Mitrofanoff tekee Cityklinikalla gynekologisten perustutkimusten lisäksi intiimialueiden pientoimenpiteitä sekä vaativampaa intiimikirurgiaa.
Lue lisää