Gynekologiset tutkimukset

Gynekologisen perustutkimuksen eli sisätutkimuksen aikana tutkitaan rinnat ja tarkastetaan emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvot sekä tunnustellaan kohtu. Usein perustutkimukseen liitetään myös ultraäänitutkimus, PAPA-koe ja muita testejä (esim. sukupuolitautitestejä).

Nainen hakeutuu gynekologiseen tutkimukseen yleensä silloin, kun hänellä on vuotohäiriöitä, naistentauteja, tulehduksia, kutinaa tai muita normaalista poikkeavia oireita. Myös virtsankarkailuhoito aloitetaan usein gynekologisella tutkimuksella.

Tutkimukseen on syytä tulla säännöllisesti muutaman vuoden välein. Ensimmäinen tutkimus kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun sukupuolielämän aloittaminen on ajankohtaista.

Ota yhteyttä

Citygyn on LT, gynekologi Lasarus Mitrofanoffin vastaanotto Helsingin Cityklinikalla. Ajan gynekologin vastaanotolle voit varata numerosta 0201 777 288. Lisäkyselyitä voit myös laittaa sähköpostitse osoitteeseen lasarus.mitrofanoff@cityklinikka.fi  

Varaa aika netissä.

Joitakin aikoja Helsinkiin tai Lahteen voit varata verkkoajanvarausjärjestelmässämme.

Varaa aika

Hinnasto

Palvelun saatavuus: Helsinki

Gynekologin vastaanottokäynti
Alk. 110 €
Ultraäänitutkimus
110 €
Munasarjan tai kohdun ultraäänitutkimus
60 €
Papa-koe (vastaus kirjeenä kotiin)
65 €
Pipelle-koe (vastaus kirjeenä kotiin)
75 €

Gynekologin tutkimukset -wiki

Sisätutkimus

Gynekologinen tutkimus sisältää potilaan haastattelun ja varsinaisen tutkimuksen. Tutkimus koostuu vatsan tunnustelusta sekä sisätutkimuksesta. Joissakin tilanteissa gynekologi tutkii myös rinnat.

Sisätutkimuksen aikana potilas makaa selällään tutkimuspöydällä. Jalat ovat tuettuina jalkatelineisiin. Tutkimuksen aluksi gynekologi tarkastelee ulkosynnyttimet ja emättimen suuaukon. Tämän jälkeen hän vie emättimeen tähystimen ja kohottajan. Näiden avulla voidaan tutkia limakalvot ja kohdunnapukka. Sisätutkimuksen aikana gynekologi tunnustelee kohdun asennon ja rakenteen sekä kohdun koon. Myös munasarjojen koko ja mahdollinen aristus tutkitaan.

Joissakin tapauksessa tutkimusta täydennetään tunnustelemalla aluetta myös peräaukon kautta.

 


Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus tehdään, kun tahdotaan tarkastaa kohtu, munasarjat ja/tai virtsarakko. Tutkimus voi olla osa perhesuunnittelua tai raskautta. Sen avulla voidaan myös selvitellä alavatsakipuja tai ylimääräisiä vuotoja tai sairauksia.

Gynekologisen tutkimuksen Cityklinikalla tekee naistentautien erikoislääkäri, LT Lasarus Mitrofanoff. Ultraäänitutkimus tehdään miltei aina emättimen kautta, ja tutkimus on yleensä kivuton.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään lähes aina vasta siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat ainakin kolme viikkoa myöhässä.


Papa-koe

Papakoe eli irtosolukoe kehitettiin kohdunkaulansyövän tutkimiseksi. Sen avulla voidaan selvittää myös ylimääräisten vuotojen syitä tai paikantaa sairauksia.

Papanäytteen ottaa gynekologi tai sairaanhoitaja. Näytettä otettaessa potilas makaa tutkimuspöydällä. Näytteen ottaminen ei satu, mutta yleensä jokainen tuntee hennon nipistyksen näytettä otettaessa. Papakokeen jälkeen rusehtava vuoto on yleistä ja normaalia.

Papakokeeseen voi hakeutua oma-aloitteisesti papaseulontojen ulkopuolella.


Muita saman aihealueen palveluita

Ehkäisy ja raskauden seuranta

Cityklinikan gynekologin vastaanotolla voidaan suunnitella niin ehkäisyä kuin raskauttakin.

Lue lisää

Gynekologiset tutkimukset

Gynekologisen perustutkimuksen eli sisätutkimuksen aikana tutkitaan rinnat ja tarkastetaan emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvot sekä tunnustellaan kohtu.

Lue lisää

Virtsankarkailu kuriin IncontiLase™-hoidolla

Virtsankarkailu voidaan saada kuriin lantiopohjaharjoitteilla, jos kyse on lievästä oireilusta. Jos lievä tai keskivaikea virtsankarkailu ei helpotu harjoitteiden avulla, voidaan harkita laserhoitoa tai nauhaleikkausta.

Lue lisää

Emättimen kiristys laserilla

Jos emättimen löysyys ei johdu laskeumasta, apu voi löytyä IntimLase™-laserhoidosta. Emättimen laserkiristys on nopea toimenpide.

Lue lisää

Emättimen kuivuus pois laserilla

Emättimen kuivuutta voidaan hoitaa ilman hormoneja. Tutkimusten mukaan laserhoidolla saavutetaan yhtä hyvä tulos kuin emättimeen käytetyillä paikallisvalmisteilla.

Lue lisää

Muut intiimitoimenpiteet

Gynekologi Lasarus Mitrofanoff tekee Cityklinikalla gynekologisten perustutkimusten lisäksi intiimialueiden pientoimenpiteitä sekä vaativampaa intiimikirurgiaa.

Lue lisää